Stress? Angst? Depressief?

Gepubliceerd op

Wat stress allemaal met je gezondheid kan doen, is onder andere door de Amerikaanse stress-deskundige Shelley Taylor vele jaren onderzocht. Belangrijke constatering is dat stressgevoeligheid samenhangt met je persoonlijkheidstype, leefomstandigheden en leefstijl. Ook met de mate van zorgzaamheid en warmte die je in je kindertijd hebt ondervonden. Kortom: hoe je in elkaar zit, wat je hebt beleefd en hoe je nu leeft.

Bestrijding met medicijnen
Een andere conclusie is dat chronische stress een onderdrukkende invloed heeft op je immuunsysteem en bijvoorbeeld het ontstaan van verschillende soorten tumoren bevordert. Veel mensen die last hebben van stress of angst, of die echt depressief zijn, nemen dan ter bestrijding van de symptomen (hoge bloeddruk, fobieën, energie-verlies, nergens zin in hebben, slapeloosheid enzovoort) medicijnen, veelal met allerlei ongunstige bijwerkingen.

Stimulering emotionele brein
Maar je kunt leren zonder medicijnen van je stress af te komen, door je vitale lichaamsfuncties positief te beïnvloeden, middels actieve stimulering van je emotionele brein. Want daar wordt de fysiologie van je lichaam bestuurd, zoals je bloeddruk, hartslag, behoefte aan slaap, eetlust, seksdrift en ook je immuunsysteem.

Effectieve oefeningen
De Frans-Amerikaanse klinisch psychiater en neuro-cognitieve wetenschapper David Servan-Schreiber heeft hierop gerichte, opzienbarende en betrekkelijk eenvoudige zelfgenezende methoden onderzocht, waarbij wetenschappelijk is aangetoond dat ze effectief zijn.

Daartoe behoren bepaalde ademhalings-, concentratie- en oogbewegingsoefeningen, evenals het gebruik van omega-3-vetzuren en andere nutriënten als voedingssupplementen.

Henk van ’t Klooster

De tekst van deze column werd eerder gepubliceerd in mijn boek “Klikt ’t of klikt ’t niet? Chemie tussen mensen” Kosmos 2013

Wat vond u van deze column?

Bekijk de videovoordracht (YouTube 45 minuten) van Shelley Taylor, ‘Stress and Health Across the Lifespan‘, 2011

Zie ook
Het boek van David Servan-Schreiber “Uw brein als medicijn”

David Servan-Schreiber

En ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

Onderwijsverbetering in Twente

Gepubliceerd op
Fabrieksschool (illustratie: Edwin Kisman)

‘Lezen en rekenen nog steeds groot probleem, waarschuwt inspectie’. Een kop uit Trouw van 15 april 2021. De kop slaat op leerlingen in het primair onderwijs uit ‘groep acht’; de brugklassers van volgend jaar. Het is ook een goede kop: het vat ‘t paginagrote artikel samen. ‘Tot aan de universiteit moeten studenten extra begeleiding inroepen om hun taalvaardigheid bij te spijkeren’, lees ik. De Onderwijsinspectie schreef het op in haar rapport ‘De staat van het onderwijs’.