Footprint Petrochem een aantal maten kleiner

PetrochemErik Timmermans, directeur van het Informatiecentrum Papier en Karton schreef een artikel waarin hij vertelt hoe het vaktijdschrift Petrochem zijn footprint—de belasting van het milieu door de productie van het tijdschrift—met veertig procent wist te verminderen.

Petrochem is een uitgave van Industrielinqs pers en platform (verder: Industrielinqs) dat ook de uitgeverij is van de vaktitels: iMaintain, Duurzaam Geproduceerd en Utilities. Directeur/uitgever van/bij Industrielinqs is Wim Raaijen.

Omdat in het verhaal van Erik de achtergronden bij de keuzes die de uitgever maakte wat onderbelicht blijven, stelden wij Wim een aantal aanvullende vragen.

Vakblad: Petrochem, wordt gedrukt op papier dat wordt gemaakt van afval van suikerriet, bijgemengd met eucalyptus hout. Dat papier is anderhalf maal duurder is dan ander papier. Wij vroegen ons af waarom je bent overgegaan op dit duurdere papier.

Wim: We hebben nu één nummer van Petrochem op ‘dit duurder papier’ laten drukken. We zijn er nog niet definitief naar over gegaan. Daar is het nu nog te duur voor. Zodra we dat zouden doen voor alle drie onze titels,  daalt alvast de prijs. En als we het met meer uitgevers doen, dan helemaal. En wellicht dat we dan ook de onrendabele top kunnen nemen naar een gezonde business case. Vandaar de oproep.

Vakblad: Je roept uitgevers op om samen te werken om de vraag naar dit papier te vergroten en zo de kostprijs omlaag te brengen. Hoe dat je dat? Dat oproepen tot? Het betekent wel dat ze in het begin te maken krijgen met duurder papier. Ze moeten bereid zijn een offer te brengen.

Wim: Wellicht zijn er uitgevers te vinden die vanuit Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen dit willen. Wij in ieder geval wel, mits de meerprijs niet te hoog is. Bovendien kan het ook een ‘green premium‘ opleveren voor uitgeverijen die met een kritische lezerskring te maken hebben. En wellicht willen adverteerders zich dan meer aan dergelijke bladen verbinden.

Vakblad: Als deze grondstof voor papier een ‘hit’ wordt, krijg je dan niet hetzelfde effect als bij palmolie? Bossen worden gekapt om palmolieplantages op te zetten. Desastreus in Kalimantan en Sumatera.

Wim: Juist het tegenovergestelde. Er worden geen bossen gekapt, maar landbouwafval gebruikt, dat in landen als India nu nodeloos wordt verbrand—ook slecht voor het milieu. Ook in landbouwafval zitten nog veel bruikbare stoffen en vezels. Die krijgen nu veel meer waarde. Mooi voorbeeld van circulaire economie.

Vakblad: Zijn er alternatieven: dunner papier, formaat van het blad trimmen (scheelt ook in porti kosten)?

Wim: Dunner papier hebben we vorig jaar al gebruikt met ons blad Duurzaam Geproduceerd. En dat hebben we ook doorgevoerd in al onze bladen. Dat leverde inderdaad al een significant verbeterde ‘footprint‘ op.  Kleiner formaat hebben we in het verleden al eens geprobeerd maar dat  is minder aantrekkelijk voor de lezers en voor de adverteerders. In het project duurzaam tijdschrift 2.0 willen we een stapje verder gaan in de keten en ook naar de grondstoffen kijken.

Klik hier om de pdf van het artikel van Erik Timmermans gratis te bekijken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *