Wat is creativiteit? Er zijn evenveel definities van creativiteit als er mensen zijn die over dit onderwerp nadenken.
Makkelijker is het om te bepalen wat het resultaat van creativiteit is: verandering, nieuwe produkten, nieuwe diensten, nieuw denken. Gewoon of “disruptief”. Creatief zijn als jonge starter en groeien, met vallen en opstaan, of ambitieus, snel naar het hoogste platform (“blitzscaling”) en dan gloreren of te pletter vallen.
Veranderen
Hoe kom je tot die verandering, die creatieve ingrepen? Door zaken met elkaar te koppelen, nieuwe toepassingen te vinden, te moduleren op een oude, een werkwijze in de landbouw toe te passen op de huizenbouw, een eigenschap van een bepaald dier te vertalen naar technologie.
Lateraal denken
Je moet lateraal denken. Uit je eigen werkgebied treden, rondsnuffelen in andere disciplines. Dat vergroot ook je kans op serendipiteit, het geluk hebben iets te vinden waar je niet naar zocht.
Andere disciplines bezoeken
Je kan buitenstaanders, kunstenaars uitnodigen bij de vernieuwing van je bedrijf. ‘Design thinking helpt om in de toekomst te kijken’ aldus hoogleraar Ad van Berlo in het fD van 19 maart . “Wil je er over een aantal jaren als bedrijf nog toe doen dan moet je denken als een ontwerper”. Leentjebuur spelen bij andere disciplines. Een andere werkwijze, een andere manier van denken. Een optimale omgeving creëren. Het ideale moment kiezen. En vooral niet je intuïtie negeren.
Out of the box
Je moet buiten de begaande paden treden. Niet teveel steunen op de resultaten uit het verleden die je immers geen enkele garantie voor de toekomst bieden. Uit je doos treden, “out of the box”denken. En buiten die box inspiratie zoeken en vinden. Zoeken naar divergente informatie zoals Giovanni Corazza dat noemt.
Museum of Everything
Zoeken naar divergente informatie, dat deed ik onlangs samen met Eggie, mijn vrouw, bij een bezoek aan de tentoonstelling “The Museum of Everything”. Een verzameling van ‘out of the box’ werkstukken van “kunstenaars die buiten het conventionele kunstcircuit creëren”. Stukken gemaakt door niet-academische, ongetrainde kunstenaars. Autodidacten. Werk dat anders is dan dat van de, in hun box gevangen, conventionele kunstenaars. Klassieke schilders bijvoorbeeld. Fantastisch vakmanschap. Rembrandt, Vermeer, Boticelli. Ervan genieten, met die invalshoek, niets op aan te merken. Maar “inside the box”.
Autodidacten
Als het gaat om inspiratie voor creativiteit, dan kan je beter te rade gaan bij deze groep technisch onvolmaakte auto-didacten die hun gedachten vormgeven, neerzetten op het doek, soms kinderlijk soms handig. Een speciaal soort ‘mindmap’. Het werk van deze kunstenaars aanschouwen is alsof je een jonge starter inlijft.
Ik laat me vooral inspireren door de tekst/beeld combinaties. Die oefenen een magische kracht op mij uit. Dat is wat mij in de vele notitieboeken van Leonardo da Vinci zo aantrekt.
Inspiratiebom
Heb je als uitgever behoefte aan een lente “boost”? Laat je dan inspireren door “The Museum of Everything” in de Kunsthal in Rotterdam, tot 22 mei. U hebt nog even de tijd.
Dit verhaal klopt met de bevinding dat ook in de wetenschap de meeste ontdekkingen worden gedaan op de grensvlakken tussen verschillende disciplines en probleemvelden.