‘t Darwinistisch principe “instanthouding van de soort”, gekaapt door religies “gaat heen en vermenigvuldigt u”, komt neer op: zoek een partner en repliceer. ‘t Klinkt eenvoudig maar is dat vaak niet. Bovendien wil je meestal eerst delen en daarna pas vermenigvuldigen. Wat gaat daar tegenwoordig in de virale wereld aan vooraf en hoe ging dat in het verleden?
Online winkelen
Tegenwoordig begint het met ‘online daten’ (met apps en op sites). Dat heeft iets weg van online shoppen en bestellen. Lekker makkelijk, vanuit je stoel. Het bezwaar is dat je niet, zoals bij winkelen, het product kan betasten, van alle kanten kan bekijken, er aan kan ruiken en het passen zodat een spijtaankoop op de loer ligt. Gelukkig kan je makkelijk retourneren, een onderdeel van het verdienmodel van webshops.
Dating apps en dito sites
Er bestaan veel apps, sites en bemiddelaars of makelaars. Die laatsten zijn het duurst.
Een bekende app is ‘Tinder’.
Op apps ‘swipe’ je, ‘ja’ of ‘nee’. De foto’s, de profielen, ‘swipen’, knopen tellen. Pas op voor nepaccounts. Een ervaringsdeskundige, naar het ‘daten‘ met apps gevraagd, zegt hierover het volgende: “Het online daten is nog iets tergender dan je denkt. Je hebt een match, een leuk gesprek, en midden in het gesprek is ineens het hele gesprek weg. Match verwijderd. Er kwam toch iets leukers voorbij. Dat hoor ik van al mijn vriendinnen. En met 6 datingapps op je telefoon heb je soms met 10 verschillende mensen een gesprekje. De meeste mensen verdwijnen gewoon weer. Je hebt het weer druk en vergeet uberhaupt dat je een gesprek had“.
Een bekende site is ‘Parship’. Die werkt met persoonlijkheidstesten. Je kan kijken of jouw profiel op dat van de ander past. Maar wat is passen? Toch weer een gok. Parship claimt een successcore van 32%. Bij het TV programma ‘First Dates’ , een gearrangeerde ontmoeting in een keurig restaurant, ligt dat aanzienlijk lager. Maximaal 5%, schat ik.
Kunstmatige intelligentie
Daarom is het wachten op introductie van AI in de datingindustrie. De ontwikkeling van GPT, die ik onlangs beschreef, schept verwachtingen. Die mogelijk waargemaakt gaan worden nu Microsoft te kennen heeft gegeven nog eens $ 10 miljard in OpenAI te gaan investeren. Binnen twee jaar bij ‘First Dates’ een score van 20%, over vier jaar 80% ? Tijdens het diner al de klik met een garantie op een lange relatie? Minder scheidingen, minder vraag naar huizen. De huizenbouw kan vertragen, meer lucht voor de bouw, minder stikstof uitstoot. Terzijde, lucht bestaat voor 79% uit stikstof.
Zoeken en vinden
Het proces op weg naar een ‘match’ (klik) begint met een zoektocht, waarvoor diverse motieven bestaan zoals de instandhouding van het soort, maar minder diepgaand en niet zo toekomstgericht, gewoon “delen”, samen de wereld verkennen. ‘One night stands’ vallen hier buiten.
Vinden zonder te zoeken
Het vinden kan overigens ook zonder dat je zoekt. Serendipity. Door de Amerikaanse medisch onderzoeker Julius Comroe omschreven als “het zoeken naar een speld in een hooiberg, en eruit rollen met een boerenmeid“. Tegenwoordig kan dat niet meer, grensoverschrijdend gedrag. Tenzij natuurlijk met wederzijds goedvinden. Maar toch, het advies van Comroe lijkt te zijn: “ga maar eens een naald zoeken”.
Ik zag onlangs bij Cinetree de film ‘Serendipity’ en inderdaad, “zij” kwamen elkaar toevallig tegen vonden dus zonder te zoeken. Daarna was het overigens wel lang zoeken omdat ze elkaar, na die eerste ontmoeting, kwijtgeraakt waren.
Gevonden en dan? Vasthouden!
En wat na de vondst, de klik? Dan wordt het een kwestie van lokken en van aandacht vasthouden. Begeerte opwekken. “Graag houden” raad ik altijd aan. Zoals de visser die begint met het vóórvoeren (‘pre-baiting‘). Of het blokje kaas voor de muis. Onweerstaanbaar. Hij hapt, de val klapt dicht. Mensen kunnen trouwens ook, net als vogels, ‘baltsen’. Je mooier voordoen dan je bent. ‘Greenwashing’. Graagte opwekken en dan in eerste instantie afhouden
Voorsprong
Lange extroverten zijn hierbij in het voordeel, heb ik begrepen. Vooral in de drie dimensionale, tastbare wereld, bij de fysieke hofmaking. Snelle praat, luide stem, brede gebaren. Daarbij misschien nog mooie kleding, snelle auto. Als de ander daarvoor gevoelig is, is het “kat in het bakkie”. Wat kan een introvert hiertegen inbrengen, zeker als hij of zij daarbij ook nog verlegen is? Dat is minder makkelijk te doorzien in de virale wereld.
De virale prehistorie
Nou is online daten niet ouder dan de introductie van het wereldwijde web. Hoe ging dat vroeger? In de ‘roaring fifties, sixties and seventies’, de virale prehistorie? Terug bijvoorbeeld naar de onpreutse jaren zeventig. De turbulente tijden van toen, bloemenpracht en bloemenkracht, ‘Flower power’. Saskia Holleman naakt op een PSP poster (overleden 2013, werkte 31 jaar als strafrecht advocaat), Phil Bloom idem op de tv. Nederland geschokt!
In die tijd was het, zwerven van de ene samenscholing naar de andere. Toevallige ontmoetingen. ‘n Klik, serendipity. Van alle kanten bekijken, ruiken en betasten. De wederzijdse grenzen waren toen nog niet zo scherp omschreven. Lang leve de vrijheid.
Soms geen keus
Ook bestaan er nog situaties waarin er geen keus is. Je zal maar uitgehuwelijkt worden. Soms al op (zeer) jonge leeftijd. Om politieke- of machtsblokken in stand te houden. Of om het familievermogen te beschermen. Een actueel voorbeeld van huwelijk zonder eigen keus is het TV programma ‘Married at First Sight‘. Kunstmatige selectie, wetenschap aan zet. Een nadeel dat overigens ook een voordeel heeft. Je hoeft niet te zoeken, je hoeft niet na te denken. Geen persoonlijkheids test te ondergaan, geen klik te hebben, geen match. Met een blinddoek voor, een langlopende relatie aangaan. Want uit elkaar gaan is er dan ook niet bij.
En daarna? Consolideren
Weer terug naar het heden. Na de klik op de app, de site of fysiek wat dan? De vangst koesteren. Opbouwen als een ‘start up’. Investeren, uitbouwen, consolideren. Veel delen, reizen. Er een multinational van maken. Inslijpen, geven en nemen, respect, elkaar persoonlijke ruimte gunnen.
Nostalgie
Zoeken en vinden of niet, vinden zonder te zoeken. Na gevonden, vermenigvuldigen of niet. Achter al deze opties gaat een wereld schuil. Een boeiende wereld.
Nostalgie? ‘May be‘.
Edwin Kisman
Wat vond u van deze column?
Een artikel geschreven, gebaseerd op ruime ervaring , zelf meegemaskt, of goed geobserveerd. Ook goed , hoewel summier beschreven. Inderdaad, achter al deze mogelijkheden en keuzes gaat de wereld schuil.