“In een wereld waarin technische vaardigheden snel veranderen en de rol die technici spelen steeds kleiner wordt krijgen werkgevers steeds meer behoefte aan intelligente werknemers die zaken in perspectief kunnen zetten, problemen kunnen conceptualiseren en die kunnen anticiperen op de grilligheden van de menselijke natuur”. Aldus Gaspard Koenig in een artikel in (27 juni 2018 ) “Why Philosophers Are Hot Profiles On Corporate Job Market”
Humanoria
De terugkeer van humanoria in de zakenwereld wordt steeds duidelijke zichtbaar. Met technische banen die vervangen worden door robots, stijgt de vraag naar betekenisgeving in een steeds complexere gemeenschap en vergroot het belang van intellectuele beroepen in een snel tempo. De beroepen waar steeds meer vraag naar ontstaat zijn onder andere sociologie, psychologie, anthropologie, en filosofie.
De trend wordt ook weerspiegeld in een salarisvergelijking (PayScale) waaruit bleek dat afgestudeerde filosofen beter betaald worden dan afgestudeerden ‘business administration’. Google is onlangs begonnen met het aantrekken van filosofen. Startups in Silicon Valley zijn bezig “fuzzie” Stanford afgestudeerden te recruteren (humanoria en alfawetenschappers). Jack Ma (Alibaba) zei op een World Economic Forum dat het onderwijs gefocust gaat worden op gebieden die (nog) niet geautomatiseerd zijn, zoals kritisch denken en ethiek.
Gaspard Koenig: “In a time paralyzed by political correctness, philosophers must dare to knock down idols, declare those things others deemed unspeakable and denounce the comfort of prejudice. This is perhaps their most important job”.
Chief Philosophy Officer (CPO)
In een interview van Sally Percy in (9 maart 2018) met de Franse hoogleraar Christian Voegtlin wordt ongeveer de zelfde conclusie getrokken. Het artikel van Percy draagt de veelzeggende titel “Why Your Board Needs A Chief Philosophy Officer “. Ik zie het al: Wolters Kluwer benoemt naast Nancy Mckinstry, al 15 jaar aan het roer, een filosoof in het bestuur, een CPO. Bijvoorbeeld de filosoof-schrijver Daniel Martin Klein, getrouwd met Freke Vuijst, de Amerika correspondent van Vrij Nederland, mooi lijntje naar ons land. Of een vrouw. De filosoof-schrijver Eva Meijer, winnaar van de 2018. Of Stine Jensen, beoefent yoga, een lijntje naar Nancy. Voegtlin voegt daar aan toe dat het nog beter zou zijn als al tijdens de opleiding aan ‘business schools’ toekomstige managers vertrouwd gemaakt zouden worden met filosofisch denken en verantwoordelijk leiderschap. Beter dan die managers achteraf in de gewenste richting te coachen.
Right-Brainers Will Rule the Future
De “Techgoeroe” Peter Hinssen onderstreept de trend en zegt in een interview met Cathy Galle en Freek Evers in (19 juli 2018) “Laat uw kinderen filosofie studeren. Daar ligt de toekomst”. Overigens kondigde Daniel H. Pink jaren geleden al (2005) die verschuiving aan in zijn boek “A Whole New Mind: Why Right-Brainers Will Rule the Future” . Daarin beschrijft hij onder andere hoe studenten van de Yale School of Medicine hun waarnemingsvaardigheden aanscherpen op het Yale Center of British Art. Het bleek dat medische studenten die leerden schilderen uitmuntten in het opmerken van subtiele details in de gesteldheid van een patient.
De ontwikkeling past wonderwel in de perspectiefverbreding, het anti-kokerdenken, en het lateraal denken dat Edward de Bono al langer bepleit (“The Use of Lateral Thinking”(1967)).
Stop een filosoof in uw ‘board’
Stop een filosoof in uw ‘board’, een variant op de slogan die Esso vanaf 1959 voerde: “Stop een tijger in uw tank”. Veel van de huidige taken en beroepen zullen op termijn door robots uit de bocht gereden worden. Niet alleen technische beroepen. Ook de journalistiek en zelfs het schrijvers van romans zullen links- en rechtsom worden ingehaald. Zie het experiment van (juni 2017). De toekomst biedt ruimte aan activiteiten die niet snel door algorithmen overgenomen zullen worden. De toekomst is aan de rechter hersenhelft (Daniel Pink).
Edwin Kisman