Freelancers worden onderbetaald biedt certificering de oplossing?

NLFQ gecertificeerde freelancer beter betaald?Freelancers in de communicatiebranche worden onderbetaald. Ook, nu de Nederlandse economie aantrekt.
Wilbert van der Heijden , die zich sterk maakt voor de belangen van freelancers, een lofwaardig streven, stelt dit fenomeen aan de orde in een column in Nederlands Media Nieuws.
Hij geeft daar een voorbeeld van.
“ Het gemiddelde ZZP-tarief blijft al jaren steken op 43 euro per uur waar ze in 2014 nog 54 euro verdienden. Het is gebleken dat vooral de socialmediaspecialist ook dit jaar, evenals de tekstschrijver en vertaler, nog steeds mínder verdient in plaats van méér.”

De oplossing?
Hij ziet de oplossing in de NLQF certificering die er aan gaat komen.
“Alle hoop is gevestigd op het nieuwe register voor professionals in de communicatiebranche. Dat register legt professionals langs de NLQF-meetlat, die aan de Europese eisen voldoet. De NLQF-certificering geldt per januari 2019 voor alle opleidingen in alle branches. Dus ook de communicatiebranche. De in dit nieuwe register opgenomen professionals zijn door hun aantoonbare kennis, opleidingen, praktijk- en levenservaring dus bewezen deskundig. Dan ligt er een basis waarna we een beroep op freelancers kunnen doen om elkaar binnen het communicatievak niet langer kapot te concurreren”.

Betere betaling?
Hierbij zijn enkele kanttekeningen te plaatsten.
Ten eerste: zullen freelancers beter betaald krijgen zodra ze NLQF gecertificeerd zijn?
Worden freelancers niet eerder beoordeeld op hun portfolio (hun ‘rugzakje‘), anders dan vaste dienstverbanders? Is dàt niet de belangrijkste bewezen maat voor hun deskundigheid?

Tarief
Bovendien, het uurtarief wordt vaak in onderhandeling bepaald door de opdrachtgever en de freelancer, in die zin, dat als de opdrachtgever elders goedkoper terecht kan, voor de zelfde deskundigheid, hij voor die goedkopere optie zou kunnen kiezen. Tenzij tarieven dwingend worden voorgeschreven. En zelfs dan.

Concurrentie
‘n Bijkomend praktisch probleem kan zijn dat het aanbod van communicatiefreelancers groter is dan de vraag. Dat leidt tot concurrentie en een daling van de tarieven. Het marktmechanisme.

Is daar wat aan te doen?

Eric Ravestijn en Edwin Kisman

Links

Wilbert van der Heijden column

NLFQ

NLFQ voor werkgevers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *