Het papier is op, vlucht naar 'full digital'

Papier schaarste. Uitgevers gaan digitaal. Wal keert het schip.Papierfabrikanten hebben geanticipeerd op een dalende printvraag van uitgeverijen die omschakelen naar digitaal.

Karton
Bovendien is door de online handel de vraag naar andere papierproducten, met name karton, gestegen en zijn papierfabrieken in die groeimarkt gesprongen, ten koste van de uitgeverijproducten.
Intussen blijkt die daling van de printvraag van de uitgeverijen niet zo dramatisch te zijn zodat tekorten ontstaan en papierprijzen voor printmedia stijgen.
Prijsverhogingen bij dalende inkomsten, dat schuurt. Rendementen worden aangetast. Er wordt ingegrepen in de producten. Kleinere omvangen, formaten en kleinere letters.

Papierschaarste
Het woord kenden we alleen uit de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er was overigens al een ‘Papierbeschikking 1939’. Vanaf 1941 neemt de – deels door de bezetter geregisseerde – papierschaarste toe. Vanaf de zomer van 1944 verschijnt er nauwelijks nog drukwerk, behalve natuurlijk Duitse propaganda, verzetskranten en (vak)tijdschriften die ofwel de oren voldoende naar de bezetter lieten hangen, ofwel de Duitse maatregelen handig wisten te omzeilen. Dat was niet zonder gevaar.

Vlucht naar digitaal?
Een oplossing zou zijn een verdere omschakeling naar digitaal.
Van mij mag het. Ik heb een weekendabonnement, lees de krant door de week ‘online’ en zelfs in het weekend grotendeels. Intussen moet ik wel op Zaterdagmorgen een prak papier uit de brievenbuis halen, die hoofdzakelijk gebruikt wordt om de spreekwoordelijke vis in te verpakken.

Anticiperen
Kranten en tijdschriften helemaal digitaal? Hoe zit dat? Komt de uitgever daarmee weg? De ‘first copy costs’ en online verspreiding helemaal gedragen door (lagere) abonnementsgelden? Misschien moet het wel. Misschien is het een kwestie van tijd dat de aanstormende generaties (Z en daarop volgend) alles digitaal willen hebben.
Ben je meteen af van dat papier, van die bomenkap en die verminderde CO2 absorptie.
Het is nu de beurt aan de uitgevers om ook eens echt te anticiperen op de ontwikkelingen.
De Volkskrant is daarmee bezig.

Edwin Kisman & Eric Ravestijn

Volg ook de links naar de volgende stukken
Volkskrant digitaliseert

Status grafische sector 2016

Tijdschriften maken bij tegenwind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *