Vijftig jaar na George Orwells 1984. Het analfabetisme en de leesonvaardigheid opgelost. De kennisgelijkheid vergroot en daarmee de inkomensongelijkheid verminderd. Hoe is dat gelukt?
Leesonvaardig
Alom geweeklaag over het afkalven van de leesvaardigheid van Nederlandse pubers. Lage ranking in het Pisa onderzoek. Begrijpend lezen is er niet meer bij. Een economie examen? Vond ze moeilijk “omdat ze de vraag niet begreep”.
Alom ook wijsneuzen die verklaringen geven voor de oorzaken. En nog meer stuurlui aan wal. Buitelen over elkaar heen met oplossingen, in opiniestukken en lezersrubrieken in dagbladen.
Zoals de eerdere instelling van een “taalbrigade” die overheidsteksten toegankelijker moest maken.
Niet meer lezen
Leesvaardigheid omlaag. Gaan we steeds meer luisteren en minder lezen? Podcasts, gesproken boek. Televisie, radio. Talkshows, praattafels, gezwets. Suboptimaal geordende informatie. Praten vóór het denken, extraverten eigen. In tegenstelling tot een artikel, denken vóór het schrijven.
En lezen, ho maar.
Beperkte aandacht
En ‘last but not least’, sociale media. Instagram, Facebook, TikTok, X, Threads.
80% van de aandachtscapaciteit (‘attention capacity’) van de pubers wordt opgeslokt door de ‘deelmedia’.
Wat overblijft is beschikbaar voor andere activiteiten. Zoals leesonderwijs.
Dus lezen, ho maar.
De omslag, het probleem geschoren
Nu, in 2034, is het probleem opgelost. Dankzij de start in 2017 van het bedrijf Neuralink. Een ‘Elon Musk Company’. In 2023 toestemming van het FDA gekregen om implanteren te testen op mensen. De technologie is daarna snel verder ontwikkeld. Wat heeft dat met lezen te maken?
Rendementsverlies
De traditionele gang van zaken: informatie werd verpakt door de “zender” in tekst, beeld en geluid. Een “ontvanger” las, keek en luisterde. In dit proces wordt informatie tweemaal geconverteerd. Eerst door de zender, daarna door de ontvanger. Daarbij gaat informatie verloren. Rendementsverlies. Zoals dat ook voorkomt in sommige ketens van energieopwekking en -transport.
Men realiseerde zich vooral het grote rendementsverlies bij de conversie door de ontvanger. Bijvoorbeeld door een gebrek aan leesvaardigheid.
Complete informatieoverdracht
Het ei van Columbus. Met behulp van vijfde generatie AI wordt informatie tegenwoordig geconverteerd in “hersenpakketten” (‘brain chunks’). Met minimaal rendementsverlies. Gecomprimeerde kennis, direct in de hersenen op te slaan. Kan het mooier?
Even was men bang dat de hersenen overvol zouden raken. Dat bleek loos alarm. De hersenen hebben een opslagcapaciteit vergelijkbaar met een harde schijf van 2,6 miljoen gigabyte (2600 terabyte). Ter vergelijking. Mijn Mac heeft een opslagcapaciteit van 1000 gigabyte ( 1 terabyte).
Van die opslagcapaciteit van de hersenen wordt, door de bank genomen, maar 10% gebruikt.
Bluetooth ontvangertje
Neuralink, intussen ‘big tech’, heeft een minuscuul implantaat ontwikkeld, nauwelijks zichtbaar met het blote oog. Kan simpel in de hersenen worden aangebracht. Werkt als een bluetooth ontvangertje die de hersenpakketten binnenhaalt. Geen risico’s. Fluitje van een cent. Letterlijk. De overheid betaalt 99,999999999999%. Gebaar van het Ministerie van Kennis (MvK, het voormalige MvO).
Omdat iedereen de voordelen ervan ziet kan het op grote schaal implanteren gebeuren op vrijwillige basis. Er staan geen complottheorieën in de weg. Aldus geschiedt. En het gebeurt al op jonge leeftijd. Basisschool.
Hersenpakket uitgeverijen
De hersenpakketten worden geproduceerd door de hedendaagse uitgeverijen bemensd door wat vroeger schrijvers, fotografen, kunstenaars, (hoog)leraren, en journalisten waren. Ze heten tegenwoordig ‘brainchunkers’. Ja, het Engels is nog steeds de voertaal. Hoewel het Chinees aan een krachtige opmars bezig is. In sommige landen al voorop loopt. Met name in China.
De praktijk
Hoe gaat dat tegenwoordig? Je bestelt, wat vroeger romans, leerboeken, kranten en tijdschriften heetten, online bij de ‘brainchunk’ bedrijven. Van lager tot hoger onderwijs en ook ambachtslieden krijgen de pakketten gratis. Download ze en zendt ze door naar je hersenlink. Via bluetooth. Die zorgt verder voor de opslag en verder transport in de hersenen. In je geheugen, zonder rendementsverlies. De hersen gaan er daarna op jouw commando mee aan de slag. Gebruiken het volledige kennisaanbod bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van vaardigheden. Schrijven, rekenen, lezen (ja nog!), timmeren, loodgieten. Theoretisch rijexamen bestaat niet meer. Je weet alles tot in het kleinste detail. Wachten voor een rood stoplicht verplicht. Dat weet je dan.
Examens als zodanig bestaan niet meer. Hooguit een check op de interpretatie.
“Meneer Visser’s hellevaart” van Simon Vestdijk, compleet in je geheugen. Kan je nog eens rustig doornemen.
Het perspectief
Ontwikkelingslanden worden in snel tempo ontwikkelde landen. De kennisgelijkheid neemt toe, de inkomensongelijkheid af.
Een aantrekkelijk utopia?
Edwin Kisman
Wat vond u van deze column?
Bronnen
Gaan we steeds meer luisteren en minder lezen?
24 mei 2023
Neuralink, een nieuw project van Elon Musk
27 april 2017
Neuralink and the Brain’s Magical Future
Wait but Why, 20 april 2017
Bedrijf Musk mag hersenimplantaten gaan testen op mensen
NOS, 26 mei 2023
Chip in je hersenen? Duizenden mensen meldden zich bij Elon Musk-bedrijf Neuralink
Bright, 7 nov 2023
Duimtje omlaag omdat ik nog niet weet of ik blij ben met dit perspectief. Denk met plezier terug aan onze lunch. Gaan we weer een keer plannen. De beste wensen voor 2024!!
Heb te doen met de AI.
De drie G’s voor 2024 !
Hanndea en Arne
Gezond, Gelukkig = Goed
Klinkt wel handig. Maar wat ik in die situatie mis is het plezier van ZELF leren. Het -wat mij betreft- genot van het selecteren van kennis die ik zou willen bewaren. Persoonlijke ervaringen en emoties die ik graag zou willen opslaan en doorgeven aan het nageslacht. Het zou wél fijn zijn als door ouderdom verdampende kennis en herinneringen vanuit de geüploade “eigen opslag” (want die mogelijkheid is er natuurlijk ook) weer te downloaden is.
Het lijkt wel het einde van het prachtige beroep van leraar, het injecteren van kennis, begrip en vaardigheden bij nog-niet-bezitters. Jammer !!!! En waarschijnlijk is er ook geen werk meer voor schrijvers/journalisten. Dat vind ik toch wel betreurenswaardig.
Kortom: een beetje AI is leuk en/of handig, maar het moet niet te gek worden. Ik wil toch wel graag slimmer en creatiever zijn dan een haakwerkje van chips.
Wat een vergezichten roept dit op ! Vooral voor luie mensen. Want hoe zit het dan met het voortdurend trainen van je hersenen in het je eigen maken van nieuwe kennis ? En het daarmee weer creatieve dingen doen ?
Misschien is dit handig als je gaat dementeren. Maar kan je dan de aan/uit knop nog bedienen ?