Old, New of Perpetual School?

PerpetualVeel principes uit de vorige eeuw betreffende het maken van tijdschriften zijn nog steeds actueel. Het zijn basisprincipes, die zowel off- als online gelden. Zij zullen de kern vormen van de Vakblad Masterclasses. Geen “Old School”, of “New School” maar een “Perpetual School”.

Verhuizen
Over twee maanden ga ik verhuizen. Van onze mooie plek aan de Rotte naar de binnenlanden van Berkel en Rodenrijs. Vorig jaar verjaagd door Rijkswaterstaat met haar ambitieuse plan voor een verbinding tussen de A16 en de A13. Als ‘satisficer’ ben ik zonder veel vijven en zessen akkoord gegaan met de door RWS geboden ‘oprot’ vergoeding. We hebben daarna ruim de tijd genomen om ons nieuwe huis aan onze wensen aan te passen.
Hoewel we meer ruimte krijgen heb ik me voorgenomen een groot deel van onze spullen niet mee te verhuizen. Dat betekent selecteren en besluiten: weggeven, verkopen, of weggooien.

Wegdoen
Welke criteria hanteer je bij het afstand doen? Wat boeken betreft: ga ik ‘t nog lezen, heb ik tijd, waar kom ik niet meer aan toe? En ook, welke onderwerpen wil ik houden?

FolioMagFolio:
Ik vond ook een stapel tijdschriften, die ik al lang bewaar: Folio: magazine.  Uit de periode 1983 tot 2000. Ik wilde ze eerst weggooien. Al doorbladerend leken ze toch interessant. Ik vroeg me af: welke onderwerpen zijn nog steeds waardevol, welke zijn achterhaald? Waar technologie een rol speelt zijn ze achterhaald. Als representatie van de ontwikkelingen zijn die artikelen toch interessant.
‘New School’ vind je er uiteraard niet in. Maar naast ‘Old School’ staat er ook veel in dat ik ‘Perpetual School’ zou willen noemen. Fundamentele onderwerpen die waardevol blijven.

Old School
Enkele voorbeelden van ‘Old school’ onderwerpen: Pre-press: Scores of systems enhancements, Publishing management structures, G3s and Q1 shake things up at Macworld, Rethinking the workplace, PDF promises speed, Desktop training: Getting the right mix, In search of the electronic dummy, PageMaker vs QuarkXpress, Electronic war stories, Pre-press technology at Time magazine (1990).

Van blijvende waarde
Voorbeelden van de ‘Perpetual school’ onderwerpen: How to save a failing magazine, Measuring your magazine’s editorial health, The fog index (over de helderheid van teksten), Repositioning, Publishers confront the new economic realities, Writing the personality profile, Editor and writer: Forging a partnership, 29 ways to reduce production costs, How to write a publishing plan, What to know when you’re ready to grow, When you need money to grow, What’s that magazine worth?, The basics of brainstorming, Thinking green (1991!), Freelance editors: How to get what you pay for, Reconstructing today’s magazine company, How your jobs have changed (1998), Increasing editorial productivity, The case for interns, How to license your editorial, How much should a page cost? Getting good writers without paying, How to find freelancers, en zo meer.
Ze hebben de overhand.

Kort en goed, ik heb de bladen niet meteen weggegooid, maar heb ze doorgelezen en de artikelen die mij interesseerden er uitgesneden. Een reductie van ruim 1 op 10. Uiteindelijk heb ik ze gescand, de advertenties verwijderd en heb ze opgeslagen in mijn digitale bibliotheek in the ‘cloud’. Voor de Masterclasses.
Edwin Kisman

3 reacties

  1. Mooi, leerzaam verhaal, Edwin! Met veel praktische tips in elk geval voor hen die de noodzaak van een concreet antwoord op de vragen ‘wat wil ik bewaren, voor wie en in elke vorm?’ steeds dichterbij zien komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *