Orde in de chaos van mijn boekenkast

Orde moet er zijn. Anders blijf je zoeken

Ik zocht een boek. Zocht en zocht. Niet te vinden. Rood kaft. Kostte me veel tijd, dat zoeken. Ik schuif heen en weer langs de planken.
Eindelijk gevonden. Blauw kaft!

Chaos
Hoe komt dat? Beetje chaos. Weinig structuur. Geen logische orde. Was er aanvankelijk wel, maar in de loop der tijd verloren gegaan. Boek gepakt, slordig teruggezet.
Realiseer me dat ik in de toekomst veel tijd kan besparen als ik er nu iets aan doe.
Een bekend probleem lees ik in De Morgen van 16 augustus 2022: “Bekende lettervreters ordenen hun boekenkast: ‘Het perfecte systeem bestaat al honderden jaren”.

Ongelezen
Realiseer me intussen ook, eens temeer, dat ik veel boeken niet gelezen heb. Na de aanschaf wel ingekeken heb. Op een manier die ik eens geleerd heb tijdens een cursus ‘Photoreading’. Van de in 2021 overleden Inga Teekens.
De werkwijze: achterflap lezen, inhoudsopgave, inleiding, dan snel doorbladeren. Af en toe een woord oppikkend. Zo krijg je een indruk en weet je waar het over gaat. Maar gelezen? Nee.

Dikke pillen over Indonesië

Dikke pillen
Ik ben geen liefhebber van dikke pillen. Heb daar soms mini uitgaven van. Zoals “De kleine Piketty”. Een snelle manier om erachter te komen wat de schrijver wil beweren. Samenvattingen lezen kan ook. Een nog snellere manier. Bijvoorbeeld de abstracts van ‘Blinkist’.
Van de meeste non-fictie boeken heb ik zo’n 10% gelezen. Dat is trouwens wat ik ook van anderen heb gehoord. Schaamstapel. Komt ’t bekend voor? Non-fictie, want bij romans ligt dat anders. Photoreading werkt daarbij niet.

Romans
Romans zijn geen boeken waar je doorheen kan schieten, af en toe een woord, een begrip, een infobrok kan oppikken. Om een beeld te krijgen van het geheel.
Romans lees ik wel van A tot Z. En stop ik niet na 10%. Af en toe heb ik een “romanbevlieging”. Twee jaar geleden bijvoorbeeld. In drie maanden 25 romans gelezen, van A tot Z.

Begin van een ordening, Schrijvers bij elkaar.

Onstructuur
Geen structuur dus op de planken. ‘De Morgen’ somt aantal methoden op, om daar iets aan te doen. Zoals: sorteren op schrijver, alfabetisch/lexicografisch, onderwerp en kleur (werkt dus niet). Ben begonnen met het clusteren van schrijvers. Dat is een eerste stap om het zoeken te vergemakkelijken. Heb een paar non-fictie favorieten. Edward de Bono, Daniel Kahneman, Rolf Dobelli, Oliver Sacks, Ap Dijksterhuis, Douwe Draaisma, Piet Vroon.
Daarnaast onderwerpclusters. Da Vinci, denken, hersenen, creativiteit, (oer)historie, visueel denken, infografieken, schrijven, cartoons en koken.
De eerste stap. De grote-lijnen ordening.

Indonesië
Mijn grootste contingent is “Indonesië”. Veel ‘tempo doeloe’ maar ook de geschiedenis vanaf de tweede wereldoorlog. De Japanse bezetting, de kampen. En daarna de politionele acties met hun voormannen. Dikke pillen over generaal Spoor, Soekarno, Westerling, Revolusi, De Strijd om Bali. Zeven dikke pillen, bijelkaar 3810 pagina’s! Eigen herinneringen sluiten daarop aan. Zoals ook aan vijftien jaar werkervaring bij de Van Deventer-Maas Stichting (VDMS), in het hedendaagse Indonesië. Vastgelegd in dagboeken, reisverslagen, agenda’s en papieren landkaarten met aantekeningen.

Gratis aan de straatkant

Afstand doen
Ik heb een aparte plank voor gelezen boeken. Ik lees een boek zelden tweemaal. Die kunnen dus weg. Bijvoorbeeld in een kastje aan de straat. Om gratis mee te nemen. Maar daar is het nog niet van gekomen. Dat kastje timmeren. Staat wel op mijn ‘to-do’ lijst.
Ik kom ook boeken tegen waarvan ik niet meer wist dat ik ze had. Ook bekend?
Verder boeken die ik niet gelezen heb maar die toch weg kunnen.
Ik heb al eens eerder boeken weggedaan. Op grote schaal. Uit een trainingsruimte in Delfshaven. Een hele verdieping van een pand aan de Voorhaven. Op een gegeven moment moest ik eruit. Bij die gelegenheid heb ik zo’n 40% van mijn boekenbezit opgeruimd.

Koopje: 16 delen voor € 16

Escape room
Een bijzondere opruiming was een vooroorlogse Winkler Prins Encyclopedie. Zestien delen, nam veel ruimte in beslag. Intussen voorbijgestreefd door Google. Op Marktplaats gezet voor € 1 per deel. Verkocht. Twee mannen kwamen de 16 delen ophalen. “Wat gaan jullie er mee doen?”. “Gebruiken in onze escape room in Utrecht”.

Start het ruimen
En, hoe is ’t met uw boekenkast? Keurig op orde. En uw boeken? Allemaal gelezen? Zo niet, begin dan met ruimen en ga daarna lezen. Wegdromen in een roman.
Ik ga intussen door, want het zint me nog niet.

Edwin Kisman
Wat vond u van deze column?

Lees ook de columns

Boeken fileren kan ook nog, 28 okt 2016

Het ‘Endowment effect’ staat opruimen in de weg, 2 dec 2016

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *