2017: een rustig jaar

zelfs in het verre Bali veranderde het landschap gelukkig niet door de uitbarsting van de Gunung Agung

Het logboek dat ik bijhoud van veranderingen in het landschap van vakuitgeverijen en vaktijdschriften, telt inmiddels zo’n 250 pagina’s A5, exclusief het register. De gebeurtenissen in het jaar dat nu net achter ons ligt, vullen daarvan slechts twee pagina’s. De ‘oogst’ was de afgelopen jaren niet eerder zo mager; vandaar de titel boven deze post. Daarmee wil niet gezegd zijn dat er niets gebeurd is, en niet ontkend worden dat die gebeurtenissen invloed gehad hebben op mensen en organisaties. Hieronder een overzicht.

Overnames en faillissementen

Ik bewaar graag het leukste voor het laatst, en begin daarom met de minder leuke zaken. Op de eerste dag van november verklaart de rechtbank in Amsterdam Funds Etcetera, de uitgever van Vakblad Fondsenwerving failliet.

In de laatste week van diezelfde maand verklaart de rechtbank in Gelderland de Nijmeegse uitgeverij F&L Publishing Group failliet, inclusief een achttal  onder de ‘Group’ ressorterende BV’s. Ik lees dat het al een aantal jaren niet goed ging met de uitgeverij. F&L Publishing Group werd in 1993 gestart door Wien Feitz en Paul Lemmens; de eerste letters van hun achternamen vormen de ‘F&L’ uit de naam van de uitgeverij. Gelukkig maakt de Rotterdamse investeerder Shatho Beheer het in december al mogelijk een doorstart te maken onder de naam F&L Media, zodat een groot deel van het personeel—F&L Publishing Group telde ongeveer 80 personeelsleden—weer aan de slag kan met de belangrijkste titels. Het titelpakket van de uitgeverij omvat, naast consumententitels, ook de vaktijdschriften c’t (automatisering) en iCreate (het vroegere iPad Magazine).

Sdu Uitgevers was het afgelopen jaar op overnamepad. In mei neemt de uitgeverij het overheidsportfolio over van B+B Vakmedianet. Het overheidsportfolio bestaat uit online kennisbanken voor gemeenten, de website ‘gemeente.nu’, een kennisbank en software tool over personen- en familierecht, en een events-, boeken- en vaktijdschriftenportfolio, waaronder Het Tijdschrift voor de Politie. Ik zou dit, gezien het karakter van beide uitgeverijen, haast een ‘natuurlijke’ overname willen noemen.
Een ander kraaltje dat Sdu Uitgevers in juli aan de ketting rijgt is Licent Academy. Licent Academy voorziet (adviseurs van) DGA’s en familiebedrijven van informatie over fiscale vraagstukken. Het aanbod van Licent Academy is zeer divers, en omvat het in oktober 2016 geïntroduceerde vaktijdschrift Familiezaken.

Een verrassing vormde het persbericht dat Vakbladen.com op 7 september deed uitgaan. Daarin werd de overname van Uitgeverij Lakerveld aangekondigd. Met de overname voegt Vakbladen.com de titels: AdFundum, Eemsdelta Kringen, Europoort Kringen, Home & Living, Horeca & Interieur, Paradermica, Parketblad, Pompshop, Schelde Kringen, Schoonheidsspecialist, Support Magazine, TabakMag, Vakblad Meubel, Vakblad Slapen, Vakblad voor de Woninginrichter en WindEnergie magazine, aan zijn portfolio toe. In een bericht op de website meubel.nl heet het dat Uitgeverij Lakerveld in ‘zwaar weer’ terecht is gekomen na een overname in de industriële sector—en de daarbij behorende financiële verplichtingen—een aantal jaren eerder.

Ook verrassend is de overname—vijf dagen later—van NT Publishers door ProMedia Group. NT Publishers is de uitgever van de wekelijks verschijnende krant Nieuwsblad Transport, en het zeven maal per jaar verschijnende magazine Mainport (Magazine). Bij deze folioproducten verschijnen ook digitale uitgaven. NT Publishers is in juli 2006 ontstaan toen het Deutscher VerkehrsVerlag—onderdeel van Rheinische Post—alle medewerkers en activiteiten van de uitgeefgroep Transport van Reed Business Information overnam. Het Deutscher VerkehrsVerlag richtte de Nederlandse vennootschap NT Publishers op. Het portfolio van ProMedia Group, in de sectoren mobiliteit, verkeer en transport, groeit met deze overname naar veertien titels.

Intussen in december

B+B Vakmedianet wijzigt de verschijningsvorm van Snackkoerier. De krantvorm, die het sinds de start in 1987 heeft gehad, wordt ingeruild voor een omvangrijker magazine. Tegelijkertijd wordt de verschijningsfrequentie gewijzigd van tweewekelijks naar elf keer per jaar, en krijgt het vaktijdschrift een eigen website, los van de website van Misset Horeca.

Bij Letter en Geest verschijnt het laatste papieren nummer van InCT. InCT wordt vanaf 2018 voortgezet als ‘online only’ magazine. InCT is  oorspronkelijk een vaktijdschrift over uitgeven en ICT, maar deze enge omschrijving van de doelgroep werd al snel ruimer geïnterpreteerd. Het eerste nummer van InCT verscheen in 2001.

Bij UNETO-VNI verschijnen in december de laatste nummers van Elektro & ICT en Klimaat & Sanitair. Per januari 2018 echter, gaan deze titels—ook bij UNETO-VNI—verder als één vaktijdschrift met de naam E&W Installatietechniek, dat is bedoeld voor het management van installatiebedrijven in de door de opgeheven titels bediende sectoren.

Nieuw!

Het eerste nummer van EvoFenedex Magazine verschijnt. Het vaktijdschrift wordt uitgegeven door EVO Fenedex, waarin respectievelijk de oude ‘Eigen Vervoerders Organisatie’ en de ‘Federatie Nederlandse Exporteurs’ samenwerken. Evofenedex Magazine vervangt de vaktijdschriften EVO Magazine en Globe (Fenedex).

TPK Media Partners liet in 2017 ieder kwartaal een uitgave verschijnen van Garden Retailer, een Engelstalig vaktijdschrift voor de Europese tuinbranche.

Ook in januari van het vorige jaar, verschijnen de eerste nummers van CAD-Magazine editie Bouw & Architectuur en CAD-Magazine editie Werktuigbouwkunde & Productontwerp bij uitgeverij CMedia. Deze vaktijdschriften zijn de voortzetting van CAD-Magazine van dezelfde uitgeverij. CAD-Magazine verscheen achtmaal per jaar; de nieuwe edities zullen beide viermaal per jaar verschijnen.

In de laatste maand van het jaar verschijnt bij GPMedia het eerste nummer van Hoordetail, een vaktijdschrift voor audiciens. GPMedia gaf al het vaktijdschrift De Opticien uit. Omdat veel opticiens tegenwoordig de aandacht op ogen én oren richten, is de komst van Hoordetail geen verrassing; je moet het als uitgever natuurlijk nog wel ‘even’ doen.

Heb ik iets gemist? Laat me dat dan weten.

— credits

Voor deze post werd onder andere gebruik gemaakt van de volgende bronnen: dedikkeblauwe.nl; emerce.nl; F&L Publishing Group; faillissementsdossier.nl; globemagazine.nl; inct.nl; jetvertising.nl; licentacademy.nl; ovpro.nl; retriever.nl; snackkoerier.nl; vakbladen.com; villamedia.nl

— gerelateerde posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *