Een nieuw begin

Uithuilen en opnieuw beginnen”, de titel van het lied van Wim Kan tijdens zijn oudejaarsconference 1960, op de drempel van 1961, kreeg daarna vleugels.
Vakblad” stond ook voor een drempel en stopte. Maar uithuilen? Niet gedaan, er is in de afgelopen negen jaar heel wat gepubliceerd. Door vaste columnisten en gastschrijvers. Opnieuw beginnen? Ja, we gaan “waardig over de drempel”. “Vakblad” gaat door onder de naam “Invalshoek”.

Een nieuw begin. Welkom InvalshoekVakblad.info stopt
Vakblad.info is gestopt na negen jaar waarin 238 columns en berichten werden ‘gepost’. Reden, de mede-oprichter van Vakblad, Eric Ravestijn ( de andere oprichter was Hein Bronk), neemt voor onbepaalde tijd een sabbatical. Trekt zich (voorlopig) terug als redacteur en schrijver. Ik neem het stokje over, alleen. Blijf columnist en redacteur, eventueel bijgestaan door gastauteurs.

Vaarwel Vakblad. Bye byeTerugblik Vakblad
Vakblad.info was de digitale opvolger van het tijdschrift Vakblad dat aanvankelijk, in 1994, een nieuwsbrief (“NOTU-vaknieuws”) was van de Afdeling Vaktijdschriften van de toenmalige NOTU. Zij werd in 1996 uitgebouwd tot een tijdschrift. Dat werd in 1999 door Eric overgenomen en ondergebracht in zijn uitgeverij FolioDynamica. Tijden veranderden. De printversie eindigde in 2005 en werd digitaal herboren in 2013. Ik kwam erbij in 2015, als columnist. In 2015 vonden eerst een herstart (na een jaar radiostilte) en vervolgens een domeinverhuizing plaats.


Ik heb veel Apocalyptische columns geschreven.
Over de mens die net als lemmingen onbevreesd naar de afgrond loopt
.
Niet te stuiten.


Invalshoek
Ik blijf columns schrijven onder de nieuwe naam Invalshoek. Mijn bijdragen richtten zich aanvankelijk op het maken van tijdschriften. Ik had daarover ook al in het printmedium Vakblad geschreven. Allengs verschoof mijn focus naar algemenere onderwerpen, ontwikkelingen in maatschappij en technologie. Waarbij actualiteit bezien vanuit een andere, hopelijk verrassende, invalshoek de maat was. Een andere “Invalshoek”.


Favoriete onderwerpen
Favoriete onderwerpen werden voor mij, onder andere, de chaos bij de Nederlandse overheid die ik afzette tegen soepele situatie in Estland. De onvermijdelijke Apocalyps die ons te wachten staat, tenzij….Het vaak complexe en onbegrijpelijke taalgebruik van overheid, banken en rechtspraak, “klare taal” alstublieft. Complexiteit versus eenvoud. De noodzaak om nieuws te mijden, de informatie ‘overload’. Het proactief handelen versus reactief, het daarmee samenhangende uitstelgedrag (‘procrastinatie’). Enzovoorts, enzovoorts…
In de loop van acht jaar heb ik 170 columns in Vakblad geschreven, zo’n 20 per jaar.

Wat betekent het in de praktijk?
De volledige inhoud van Vakblad is voortaan te vinden op “Invalshoek”. Hergebruik, duurzaam, ‘green washing’? Nee, gewoon het voorkomen van kapitaalvernietiging.
Wat betekent het in de praktijk? Lezers die Vakblad.info nog bezoeken worden automatisch doorgelinkt naar Invalshoek.org. Hetzelfde geldt voor links die in vroegere columns zijn opgenomen.
De rubriek “Masterclasses” verdwijnt. De columns die eronder gegroepeerd waren bestaan nog en zijn terug te vinden via de zoekfunctie op de Homepage. De columns van Eric zijn voortaan te vinden onder “Gastauteurs”.
De aankondigingen van nieuwe ‘posts’ blijven op MailChimp verschijnen.

De cartoonist die mindmappend op ideeën komtTekst beeld synergie
Toegevoegd wordt een rubriek “Cartoons”, waarin een aantal van mijn cartoons zijn opgenomen. Mijn schrijven en tekenen hebben het associatieve denken gemeen. Synergie tussen tekst en beeld.
Ik ben al tijdens mijn studie begonnen met het tekenen van cartoons voor kranten ( Algemeen Handelsblad, Parool, Vrije Volk) en tijdschriften. Heb daarna mijn achtergrond (chemie) gebruikt bij de visualisering van chemische principes en begrippen in (20) chemielesboeken voor het VWO. Ben daarna blijven doortekenen, ook in mijn Vakblad columns. Vandaar de opname van de rubriek “Cartoons” op deze site.

Toekomst
Ik heb het vaste voornemen in “Invalshoek” te blijven schrijven. Onderwerpen genoeg, met dank aan onze overheid. Nietwaar?
Write you later alligator

Edwin Kisman

Wat vindt u van dit bericht over de wisseling van de wacht?

13

5 reacties

  1. Goede actie, Stilstand is achteruitgang en die moet dan echt nog maar even wachten. Kijk uit naar je bijdragen, gevisualiseerd en wel. Zeer de groeten aan de omschakelende Eric.

  2. Geweldig dat nu vakblad ophoudt omdat Erick ren onbeperkte sabbatical , je op nieuw begint. Uithuilen even?
    Mijn grootste bewondering Edwin. Zal je blijven volgen en lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *