Kansen op Bali

Wie in het verleden land in Indonesie heeft gekocht en daarop een huis heeft gebouwd, loopt de kans zijn bezit binnenkort genationaliseerd te zien. Buitenlanders zijn volgens de grondwet niet gerechtigd Indonesische grond te bezitten. Minister Ferry Mursyidan Baldan kondigt zojuist een onderzoek aan naar de deugdelijkheid van de constructies en documenten, waarmee het bezit, via stromannen, doorgaans werd vastgelegd. Ontsnappen is mogelijk als je met een Indonesische vrouw bent getrouwd, die dan het bezit verwerft. De kans is echter ook groot dat de stroman, binnenkort de daadwerkelijke eigenaar wordt.

Sweeping

Enkele jaren geleden werd het wereldje van Nederlandse onderwijsstichtingen op Bali opgeschrikt door een „sweeping” Vanuit Jakarta. Een speciale Ministriële commissie, waar een goede vriendin van me in zat, onderzocht een lijst van meer dan honderd van dergelijke stichtingen. Verdachte kenmerken:

  1. land gekocht en huis gebouwd op naam van de stichting;
  2. ingeschreven leerlingen: uitsluitend huispersoneel en hun kinderen.

Er zijn heel wat licenties ingetrokken.

Nieuwsbrief
Ik lees over Baldans actie in „Sanur Weekly” een wekelijkse nieuwsbrief die via hotels en restaurants in Sanur wordt verspreid.
Een A4 blad, van 56 pagina’s. Zo te zien met een gezond business model.
Lage kosten: goedkope verspreiding, zwart-wit, waarschijnlijk ge-laserprint, geen opmaakfratsen, gevouwen en geniet, tekst vrijwel geheel overgenomen uit andere (internet) bronnen, enkele gesyndicaliseerde onderdelen (puzzel en cartoons). Bovendien zijn de arbeidskosten hier op Bali heel laag. De inkomsten zullen daarmee wel in verhouding staan.
Hoewel. Speciale eco koffie, zorgvuldig geproduceerd, werd me gisteren in een eco boetiek (Duitse eigenaar) aangeboden voor € 30 tot € 150 per kilo. Die laatste weliswaar een hele-hele speciale koffie (Luwak), zoals een Margaux in wijnland.

Kansen?
Terug naar de Sanur Weekly. Ik telde (ik kan het niet laten), 43,5 pagina’s advertenties op de totale omvang van 56 pagina’s. Een goudmijntje, doet denken aan de tijden van weleer in Nederland.
Kansen dus voor kleine uitgevers op Bali? Daar lijkt het op: interessante business, heerlijk klimaat, lekker eten, vriendelijk personeel.
Maar een stuk grond kopen bij de zee en er een riante villa op bouwen is er voorlopig niet bij.
Dan toch maar niet?

Edwin Kisman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *