Sir Harold Evans 1928 -2020

Een legendarische krantenman, journalist, (hoofd)redacteur, docent, uitgever. Vorige week woensdag overleed hij. Sir Harold Evans 92 jaar oud. Voor mij was hij een voorbeeld. Zijn boeken zijn een bron van kennis.

Kruisvaarder
Hij was een voorvechter van kwaliteitsjournalistiek. Een kruisvaarder. Legde onder andere de softenon affaire bloot. Die betrof het schandaal rond thalidomide dat 63 jaar geleden als slaapmiddel, pijnstiller en als middel tegen zwangerschapsbraken op de markt kwam, waardoor veel kinderen met ernstige afwijkingen geboren werden.

Botsing
Werd in 1967 hoofdredacteur van The Sunday Times. In 1981 door Rupert Murdoch benoemd tot hoofdredacteur van The Times, de krant die net door Murdoch was gekocht. Die positie bekleedde hij maar een jaar. Hij kwam al snel in conflict met Murdoch, over de onafhankelijkheid van de journalistiek. Hij nam ontslag. Verhuisde met zijn vrouw naar de VS, leidde The Atlantic en werd uitgever. Onder andere bij Random House.
Hij trouwde met de 15 jaar jongere Tina Brown, die tussen 1979 en 1998 hoofdredacteur was van Tatler, Vanity Fair en The New Yorker. In 2008, zette zij een digitale nieuwssite op The Daily Beast .

Kennisoverdracht
Evans heeft veel boeken geschreven. Onder andere een serie van 5 boeken over ‘Editing and Design’:
1. Newsman’s English,
2. Handling Newspaper Text,
3. News Headlines,
4. Picture Editing (Pictures on a Page),
5. Newspaper Design.

Deel 3 heb ik begin jaren ’80 in Londen gekocht, deel 4 daarna in Kopenhagen. Ik heb er dankbaar gebruik van gemaakt. Heb veel aan zijn kennis gehad in mijn werk als tijdschriftenmaker en bij redactionele trainingen.

 

 

Zijn laatste boek ‘Do I make myself Clear?’, gaat over juist en helder taalgebruik.

 

Ridder
Hij werd in 2004 door Koningin Elizabeth geridderd, voor zijn verdiensten voor de journalistiek.

Sir Harold, he was one of a kind.

Edwin Kisman

 

 

Lees over beeldgebruik mijn blog
Hoe zit dat met dat beeld en die duizend woorden?”, waarin ik de infografiek van Peter Sullivan over de vliegtuigkaping in Entebbe (1975) noem, die voorkomt in het boek “ Pictures on a Page”.

Zie verder de levensverhalen in Wiki
Evans levensverhaal
Dat van zijn vrouw Tina Brown

In memoriam Harold Evans verschenen vorige week in
The Guardian
The New York Times
Time
The Observer
The Washington Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *