De ‘scannende’ lezer

Ideas - 84kopieWat verwacht de lezer van een vakblad? Dat het zijn informatiebehoefte bevredigt! Informatie die hem ondersteunt bij de uitoefening van zijn beroep.

Het is dus de taak van de uitgever en de redactie om de juiste ‘content’ te leveren en daarnaast de toegankelijkheid van die informatie te optimaliseren. De lezer te helpen bij zijn zoektocht door het blad.
Goede content en laagdrempelige toegang. Dat eerste lukt wel, het laatste is vaak een probleem.

Hoe leest hij uw vakblad?
Hij begint met een oriëntatie rondje. Start bij de cover met aankeilers; illustraties en teksten voorzien van een paginanummer. Is hem op de omslag al iets opgevallen dat hem interesseert dan springt hij meteen naar de aangegeven pagina, zo niet dan buurt hij even op de inhoudspagina en stapt daarvandaan door naar een artikel dat hem wat lijkt.
Het kan ook zijn dat hij het blad ‘doorflippert’, van voor naar achter of andersom, om in vogelvlucht te zien of er wat voor hem in zit.

WIIFM
Hij bekijkt een pagina in een fractie van een seconde. Vraagt zich af “What’s In It For Me?” (WIIFM). Razendsnel neemt hij beslissingen: “zal ik het lezen, zal ik er tijd in steken, heb ik er wat aan?” En als er niets is dat hem doet denken: “ja, dat is interessant”, of “dat kan ik gebruiken”, dan schiet ie door, vol verwachting, op zoek naar wèl iets van waarde.
Daar draait het om in die exploratiefase: WIIFM.

2015 lezerscan

 

Scannen
De lezer begint met het ‘scannen’ van een pagina.
Hij komt de pagina binnen via de dominante foto of via de kop.
Die kop moet resoneren met zijn kennis of zijn gevoel.
De samenwerking tussen kop en beeld, de ‘synergie’, moet goed zijn. Beide elementen moeten elkaar versterken.
Daar vandaan stapt hij over op andere elementen van het artikel zoals het onderschrift, de ‘streamers‘  of de ‘call outs‘. Dit zijn teksten met een sterk gecomprimeerde inhoud die er typografisch uitspringen. Het zijn samengevatte beweringen (‘streamers’) of uitgelichte tekstdelen (‘call outs’). Ze zijn groter, vetter, of gekleurder. Ze kunnen verwijzen naar de ‘parels’ in de tekst, die ook zelf in de ‘body tekst’ kunnen worden geaccentueerd.

 

Evalueer uw blad
Beoordeel uw blad eens op de toegankelijkheid en het wervend aanbieden van de ‘content’. Per pagina, per spread.
Trekt de kop aandacht en dekt ie de lading?

De kop moet de lezer op de golflengte van de content afstemmen.
Het dominante beeld (is dat er?) moet daaraan bijdragen. Op deze twee plaatsen landt de lezer het eerst in een pagina, tijdens zijn zoektocht door het blad. Heeft dat beeld een goed onderschrift? In een volgende blog kom ik hierop terug.
Zijn de belangrijke componenten van het artikel benadrukt in ‘streamers’, of ‘call outs’? En zijn die in lijn met de kontekst, de boodschap van het artikel? Of zijn het niet méér dan leuke uitgelichte zijlijntjes, die de boodschap van het artikel niet ondersteunen?

Door deze aspecten te optimaliseren vergroot u de waarde van uw blad voor de lezers.

Edwin Kisman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *