Denkwerk knap vertaald en gevisualiseerd: Henk & Fred

de cover van het eerste nummer van Henk & Fred

Ik ontmoette marketingmanager Erik Spijkerman en marketingmedewerkster Matthea Kiemeney van het bedrijf Oosterberg op een MVW-bijeenkomst. De onbekende naam ‘Oosterberg’ viel op tussen de bekende uitgeverijnamen. Een gesprekje was snel aangeknoopt, en een afspraak om te horen wat een elektrotechnische

groothandel op een MVW-bijeenkomst over oplageregistratie te zoeken heeft, was snel gemaakt. Bij de vestiging in Zutphen geen ‘fancy’ receptie, maar een balie omgeven door sorteerbakken waar lokale installateurs, gekleed in overalls en werkschoenen, hun bestellingen komen plaatsen en ophalen. Het kantoor van Spijkerman daarentegen, zou best dat van een uitgever kunnen zijn.
De situatie: een elektrotechnische groothandel die niet tevreden is met het bestaande aanbod aan vaktijdschriften. Wat gemist wordt is ‘beleving’, ‘sfeer’ en
—misschien wel het meest—’mens’. De oplossing die Oosterberg—een familiebedrijf met twintig vestigingen verspreid over het land—bedacht was die lacune zelf op te vullen. Dit is in het kort het verhaal achter Henk & Fred, waarvan eind september/begin oktober het eerste nummer verscheen.

Spijkerman en Kiemeney vertellen enthousiast over het Henk & Fred-concept en hoe het uiteindelijke tijdschrift steeds meer is gaan lijken op wat zij en de directie van Oosterberg in gedachten hadden. Het moet gezegd: er is over nagedacht, en het denkwerk is knap vertaald en gevisualiseerd. Henk & Fred, bijvoorbeeld, is nogal een opvallende naam voor een vaktijdschrift. Flip Oosterberg, de huidige directeur, schrijft daarover in zijn column: “De elektrotechnische branche staat er niet bekend om trappelend van ongeduld vernieuwingen en veranderingen door te voeren. Dat is Henk ten voeten uit. Een rustige ervaren monteur, die veel eer legt in zijn werk. Hij zorgt voor gedegen en veilige oplossingen, die niet te duur mogen zijn. Daarnaast introduceren we Fred. Hij komt net van school en kan niet wachten om alle nieuwe snufjes toe te passen. Weet nog niet goed hoe hij de standaard klussen moet klaren, maar daar heeft hij Henk dan weer voor. Door de bril van deze twee mannen kijken we naar de installatiebranche. Maak niet de fout door te denken dat dit blad alleen voor de monteurs bestemd is. Juist doordat Henk en Fred zo uitgesproken zijn, is het bij uitstek geschikt voor projectleiders en directies om te weten wat er in de praktijk op de werkvloer speelt.”
Naast het tijdschrift is er een Facebook-pagina en Twitter-accounts voor zowel Henk (@HenkvanHenF) als Fred (@FredvanHenF). Henk & Fred afdoen als ‘de zoveelste’ corporate uitgave doet veel tekort aan dit initiatief. Andere uitgeverijen die actief zijn in deze branche hebben er volgens mij een serieuze concurrent bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *