Help, m’n computer is gecrashed

c-crashComputer aan. Het welkom klinkt, maar het scherm blijft zwart. Ik wacht even, ‘t komt zo wel. Niet, dus. Ik trek de stekker er even uit, ‘resetten’. Start nogmaals. Maar ‘t heeft geen effect. iMac gecrashed, nu al voor de tweede keer binnen een half jaar.

Het grootste probleem is dat ik toen en nu ook weer veel documenten op het bureaublad had staan. Ik heb niets geleerd van de eerste crash. Ik heb de laatste tijd geen backups gemaakt op een losse schijf. Het backup programma Time  Machine, dat regelmatig gewijzigde versies van documenten opslaat is ideaal daarvoor. Als je het aansluit.

Mijn iMac was na twee weken gerepareerd, wéér aan een defecte videokaart. Dat kostte geld maar vervelender was het dat ik twee weken lang niet bij  m’n documenten op het bureaublad kon en dat ik bovendien het risico liep dat ik door de reparatie ze allemaal kwijt zou zijn.

Computer valkuilen.
De computer heeft z’n valkuilen. Een open deur. Ik schreef eerder over documenten die niet meer toegankelijk waren omdat ik de software niet meer had of omdat die software niet meer op de nieuwste besturingssytemen werkt. Zie: “Help, ik kan m’n floppy niet meer lezen”

Wat is daar aan te doen? Je kan jezelf de discipline opleggen om regelmatig en op gezette tijden kopieën op een reserve schijf te zetten, of je zet alles “in the cloud”.
Ik heb voor de laatste gekozen.

Dropbox: mijn archiefkast in the cloud.
Mijn documenten gaan sinds kort zo snel mogelijk in archieven in the cloud, in Dropbox. Mijn internet archiefkast.
Dat is pas interessant als je een goed zoek- of liever gezegd goed terugvindsysteem hebt.
En dat heb ik. Elk document krijgt een naamkaartje ( een ‘tag’) waardoor het, afhankelijk van de verfijnde ‘tagging’, binnen een oogwenk gevonden kan worden. In Dropbox.

Ik werk ook nog met twee andere cloud programma’s: Evernote en Wunderlist.
Het voordeel is ook dat je via the cloud op al je apparaten toegang tot je data hebt: de desktop, de laptop, de iPad, de iPhone.

Evernote: waar is die aankoopbon?
Evernote is mijn aantekenboekje. Ik bewaar er pdf’s van documenten die ik heel snel kan terugvinden. Het zoeksysteem van Evernote is goed en tovert sneller dan Dropbox het gewenste resultaat tevoorschijn. Krantenknipsels, foto’s, certificaten, aankoopnota’s, aantekeningen, verslagen, facturen ga zo maar door.

Wunderlist: De complete actielijst met deadlines
Wunderlist tenslotte is een ‘to-do’ lijst met een agenda attendering, ook in the cloud. Activiteiten zijn in diverse afzonderlijke mappen onder te brengen en kunnen worden voorzien van een deadline. Bovendien kunnen aan de activiteiten subtaken worden toegevoegd en kunnen er documenten worden aangehangen. Verslagen, schetsen, mindmaps, foto’s altijd bij de hand. Ook hierbij is er een snelwerkend zoeksysteem.

Alle drie programma’s werken in the cloud. Ze zijn veilig zolang het internet werkt. En als dàt crashed is niets meer belangrijk. Nietwaar?

Intussen is mijn desktop is helemaal leeg. Opgeruimder dan opgeruimd. Een heel rustig gevoel.

Edwin Kisman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *