Hoe meer symmetrie je ziet, hoe aantrekkelijker

Hoe meer symmetrie je ziet in de gelaatstrekken van de man of vrouw die jou aantrekt, des te meer kans je hebt op hem of haar te vallen. Je kunt het beschouwen als onderdeel van natuurlijke selectie-mechanismen, die gericht zijn op evolutionaire vooruitgang.

Aantrekkelijk zeg

Symmetrie een functie in reproductie
Aangetoond is zelfs, dat mannen met hoge fysieke symmetrie op jongere leeftijd met seks beginnen en vervolgens meer sekspartners hebben. En je gelooft het misschien niet, maar wetenschappers hebben ook gevonden dat de borsten, handen en oren van vrouwen meer symmetrie vertonen in de periode dat zij ovuleren. Precies dus wanneer het, uit een oogpunt van reproductie, belangrijk is om een man aan te trekken.

Gemiddeld gezicht
Overigens is ook vastgesteld dat mensen met gelaatstrekken die qua vorm en verhouding in de buurt komen van een ‘gemiddeld’ gezicht aantrekkelijk zijn. Zo’n ‘prototypisch’ gezicht kan worden ‘gemaakt’ door gedigitaliseerde foto’s van veel bestaande mensen met computertechnieken te ‘middelen’. Daarbij worden individuele asymmetrische afwijkingen ‘uitgemiddeld’ tot een symmetrisch resultaat.

Henk van ‘t Klooster

Wat vond u van deze column?Literatuur
Helen Fisher, 2005
William Ickes, 2009

1 reactie

  1. Het interessante is dat symmetrie idd onze voorkeur heeft bij het mooi vinden van lichamen/gezichten, et cetera.
    Echter, bij het bepalen van de juiste plek voor bv een schilderij of de plaatsing van ramen in gevels, prefereert onze geest juist geen symmetrie. Een schilderij aan een verder lege wand moet je nooit precies in het midden ophangen, maar op een plek die je middels de gulden snede regel bepaalt. Dat geeft spanning. Tijdens mijn studie voor de avond HTS-Bouwkunde in Amsterdam werkte ik op een architectenbureau. Het woord “spanning” in de gevel, was daar aan de orde van de dag (en voor mij een van de redenen om na de diensttijd waterbouw- ipv bouwkunde door te studeren). Groet, Wim Hieselaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *