Onder druk van het kersverse Amerikaanse beleid, zeg Trump, kunnen entiteiten, zeg Europa, die niet alleen bestand zijn tegen chaos, onzekerheid of schokken, er juist sterker van worden.
Dat principe beschrijft Nassim Nicholas Taleb in zijn boek ‘Antifragile: Things That Gain from Disorder‘.
Hij beschrijft daarin zijn concept antifragiliteit. De essentie ervan is dat er een positieve reactie is op stressoren, variabiliteit of veranderingen. Dit concept gaat verder dan veerkracht (‘resilience‘), wat duidt op het vermogen om, na een verstoring, terug te keren naar de oorspronkelijke staat, en ook verder dan robuustheid, naar het vermogen om verstoringen te weerstaan zonder te veranderen.
Sterker door schokken
Antifragiele systemen profiteren van schokken en gebruiken deze als een kans voor groei of verbetering. Ze worden sterker door uitdagingen en onzekerheden, zoals spieren die sterker worden door fysieke inspanning of weerstand.
Kleine verstoringen kunnen een disproportioneel groot positief effect hebben. Dit betekent dat antifragiele systemen niet alleen “overleven“, maar daadwerkelijk floreren onder de juiste stress.
Redundantie
Antifragiele systemen gedijen op variabiliteit, onverwachte veranderingen en toeval, terwijl fragiele systemen hierdoor worden verzwakt of vernietigd.
Taleb benadrukt dat antifragiele systemen vaak redundantie en opoffering bevatten. Bijvoorbeeld, ons immuunsysteem leert en versterkt zich door blootstelling aan virussen en bacteriën.
Een antifragiel systeem heeft meer te winnen bij onverwachte positieve uitkomsten dan te verliezen bij negatieve. Dit is een sleutelconcept in Talebs bredere werk over risicobeheer en onvoorspelbaarheid.
Leren van fouten
Het immuunsysteem wordt sterker door blootstelling aan pathogenen.
Kleine crises kunnen een economie robuuster maken door inefficiënte bedrijven of praktijken te elimineren.
Startups die leren van fouten en experimenten kunnen uiteindelijk sterker en succesvoller worden.
Bronnen van verbetering
Antifragiliteit is een staat waarin verandering, onzekerheid en stress niet als vijanden worden gezien, maar als bronnen van verbetering en groei. Het is een filosofie en een strategie om met complexe en onvoorspelbare werelden om te gaan, waarbij we leren floreren in plaats van simpelweg overleven.
United States of America (USA)
Terwijl de USA een explosie ervaart van “stellaire afmetingen”, decreet na decreet de ruimte invliegt, kruipt Europa in zijn schulp. Door ‘the “madman” diplomacy’ van de president, zoals een Amerikaans medium het typeert. Europa wordt uit elkaar gespeeld. Verdeeldheid troef. Defensie op een laag pitje. Onderhandelingen over een bestand tussen Rusland en Oekraine worden in een zakelijk sfeer gevoerd. Een “bila” tussen Trump en Poetin. Een overname bod. Over de hoofden van de EU heen. De worst is al voorgehouden en Poetin zet z’n tanden er in. Europa wacht angstig af wat de volgende stap van de onvoorspelbare vastgoed zakenman zal zijn.
United States of Europe (USE)
Maar, juist dankzij de ‘stressor’ Trump krijgt Europa de kans antifragiel te worden. ‘Things That Gain From Disorder’. Sterker te worden door de chaos. Er is stress genoeg. Prikkels zijn er te over.
Gaat dat lukken? Europese landen die naar elkaar toe kruipen. Een Europa dat verder groeit door het gemeenschappelijke gevaar. Versmelt tot één staat. De United States of Europe, opvolger van de EU. De USE, groter dan de USA? Een gezamenlijke politiek, geen onderling gekissebis, één fors leger, groter dan dat van de USA. Geen NATO meer, maar een EA (European Army). Eén taal. Méér landen opgenomen, uiteindelijk zelfs Rusland. Tweemaal zo groot als de USA, 750 miljoen inwoners, derde na China en India. Eén regering, één grondwet. Een solide basis voor de wetenschap. Voor innovaties, Silicon Valley voorbij gestreefd.
MEGA
‘Make Europe Great Again‘. Als het concept van Taleb klopt en als de wind uit de goede hoek waait, zou dat zomaar kunnen gebeuren. De fenix uit zijn as herrezen.
MEGA, met dank aan Trump. Een sterk en Verenigd Europa.
Edwin Kisman
Lees ook
Quo Vadis NATO? Met Rutte aan het roer.
24 november 2023
Ik put troost uit deze invalshoek. Hoffnung ist der Regenbogen über den abstützenden Bach des Lebens.
Weer nieuwe dingen geleerd. En blijf ook hopen op een verenigd Europa.
Blij met je stuk Edwin , laten we het hopen, dank
Dank voor deze bijdrage die er toe bijdraagt om dingen weer in perspectief te zien. In deze tijd chaotische is het soms moeilijk om positief te blijven. Chaos is noodzakelijk om verder te komen, daar was ik mij van bewust. Met het begrip antifragiliteit was ik nog niet zo bekend. Het geeft hoop, het komt weer goed. Als we maar niet vergeten op onze weerbaarheid terug te vallen.