Stress door zorgen? Kap met het nieuws.

Hielenlikkers, vazallen

Europa op het verkeerde been gezet. Benen. Door de acties van een monomane breedbekkikker, die een gooi doet naar het wereldleiderschap. Consument van nepnieuws. Die hielenlikkers om zich heen verzamelt. Vazallen. Met zijn linkerhand cadeautjes uitdeelt, met zijn rechter straffen. Die zaken wil doen om zijn eigen rijkdom te vergroten. Eigen belang voorop ‘Me First’. Een ‘dealmaker’.
Die vorige week zijn adjudant de opdracht gaf Poetin een X te sturen. Met verzoek: “Schrijf op een A4tje wat je de afgelopen drie jaar hebt gedaan. Op weigering volgt ontslag”. Ben benieuwd.
Die een schaduw van een nieuwe “koude oorlog” voor zich uit werpt. Misschien zelfs wel een “hete oorlog”. Moeten jongeren zich voorbereiden op een oproep van Zijne Majesteit? Mogelijk, tenzij zij uitstel hebben gekregen of het label S5.
Wie maakt zich daar geen zorgen over?

Nog meer onheil
Natuurrampen die elkaar steeds sneller opvolgen. Apocalyptische bosbranden, gigantische ijsblokken die losscheuren van het vaste land. Bruin kolkende rivieren die dorpen wegvagen. Opwarming van de aarde. Zorgen, zorgen.
Het zijn vooral de jongeren die, met nog een heel leven voor de boeg, zich zorgen maken. Anders dan vele ouderen, die bovendien vaak hun zakelijke belangen door de groene golf in gevaar zien komen.
En verder, zorgen over je gezondheid als die kwakkelt. Ook nog de zorgen over je financiën bij de groeiende inflatie. De onbereikbare huizen.

Wurman, 1989

Zorgen over de toekomst
Wat zijn zorgen? Dat zijn angsten, onzekerheid, stress over wat je denkt dat er kan gaan gebeuren. In de toekomst dus, niet in ‘t verleden. Want wat gebeurd is, is gebeurd. Daarover kan je spijt hebben. En misschien wroeging en schaamte, maar geen angst meer.
Je maakt je zorgen over wat je verwacht. Geen zorgen dus over onverwachte gebeurtenissen. Tenzij je voortdurend onverwachte gebeurtenissen verwacht.
Je kan bezorgd zijn over wat er gaat gebeuren. Je kan daarover ook boos zijn. Zorgen maken is de passieve vorm van boosheid. Boosheid bijvoorbeeld over de ontwrichting die, de om zich heen slaande, breedbekkikker teweegbrengt.
Je kan je ook zorgen maken over iets dat (ogenschijnlijk) niet gebeurt. Over je gezondheid die niet verbetert. Of je portemonnee die niet gevuld blijft.

Mogelijke gevaren
We maken ons zorgen om gevaren of risico’s te herkennen. Een overlevingsmechanisme om ons daarop te kunnen voorbereiden. Ons antwoord: “vechten, vluchten of bevriezen”. Wanneer dat niets uithaalt, gaat ‘t vaak ten koste van ons welzijn en functioneren.
Zwartkijkers maken zich per definitie zorgen. Pessimisten zijn er gevoelig voor. Hypochonders, neuroten en perfectionisten ook. Optimisten hebben wat meer weerstand. Kunnen zich ook zorgen maken, maar kunnen vaker en wat makkelijker een weg omhoog vinden.

‘Coping strategie’
Hoe ga je om met de stress die uit zorgen voort komt? Anders gezegd wat is je ‘coping strategie’?
Proberen de oorzaak, negatieve denkpatronen te herkennen en om te buigen naar meer behulpzame gedachten (“actieve coping”). Problemen aan te pakken in plaats van vast te lopen in een patroon van piekeren. Praten met vrienden, familieleden of een professional om de zorgen te relativeren. En, in het “nu” leven.
Je kan ook proberen het probleem te ontkennen, aanpak uit te stellen, afleiding te zoeken bij tv (praattafels) of je te verliezen in overmatig alcohol gebruik (“vermijdende coping”). Niet goed.

Rolf Dobelli, 2019

Boosdoener: het nieuws
Wat is een van de grootste boosdoeners? De grote overdaad aan informatie en daarin, het nieuws. Naast geld, ‘the root of all evil’. Je wordt dagelijks overspoeld en overdonderd door een informatie ‘tsunami’. Kranten, TV, mailtjes en vooral sociale media.
In het begin van ‘t huidige millennium werd de sluisdeur geopenden kwam de informatie kolkend binnenstromen. De schuimkoppen? Social media.

Overstroming
De hoeveelheid slecht nieuws en nepnieuws die over ons heen gestort wordt is groot. Een citaat uit het boek van Saul Wurman, ‘Information’ Society’ , een boek uit 1989:
A weekday edition of The New York Times contains more information than the average person was likely to come across in a lifetime in seventeenth-century Engeland”.
We vragen er zelf om, want we zijn nieuwsgierig. Vooral naar slecht nieuws. Oorlog, overstroming, verkeersongeluk, steekpartij, vulkaanuitbarsting, rellen. We zijn bermtoeristen. We willen het slechte nieuws lezen of horen, want goed nieuws is niet interessant. Pogingen om kranten met goed nieuws te maken zijn vaak mislukt.

Dus, kap met het nieuws
De oplossing ligt voor de hand. Vermijd het nieuws. Stop met het lezen van kranten, het kijken naar het Journaal op TV, naar die herkauwende ‘talk shows’, het luisteren naar ‘podcasts’. Zeg je social media accounts op. Knijp de informatiestroom af. Verminder je zorgen, verminder je stress. Het is verloren tijd die ten koste gaat van je ‘senangity’, je behaaglijkheid. Ga goede boeken lezen, die je naar een stressvrije wereld voeren. Dat verrijkt je. Of maak een verfrissende wandeling.

En wat kan je er verder aan doen?
Wat kan je er verder aan doen? Probeer je een stoïcijnse instelling eigen te maken. Dat wil zeggen, vraag je bij een probleem of gevaar af of je er iets aan kan doen, of je ’t kan oplossen of weerstaan. Als dat zo is, doe het. Als dat niet zo is, leg je er dan bij neer.
Bijvoorbeeld: mis ik de trein? Rennen. Helaas, niet gelukt. Ik neem de volgende.
Heb wel het vermogen het onderscheid te maken. Gedraag je niet als een Don Quichot.

De Fenix die uit zijn as herrijst.

Tenslotte, houd altijd hoop
En tenslotte? Altijd hoop houden.
Laat goed tot je doordringen wat Leonard Cohen in zijn lied ‘Anthem’ zingt :
There is a crack, a crack in everything
That’s how the light gets in

‘t Komt meestal op z’n pootjes terecht. Als een Fenix.

Edwin Kisman

Lees ook
Gevaar! Wat doen we, vechten, vluchten of bevriezen? Of?
9 januari 2025
Laat je niet inpakken door nepnieuws – 12 feb 2025
Golf na golf eist de aandacht. Overbelasting door het nieuws – 6 apr 2022
Voornemen 2022: geen Nieuws meer consumeren-5 jan 2022
Nepnieuws en ‘deepfakes’
Reproductiegetal voorlopig niet onder de 1 – 16 nov 2020
Op nieuwsdieet, mijd het nieuws – 23 jan 2020
Genoeg van het nieuws – 17 mrt 2017

4 reacties

  1. remedie : Vroege vogels beluisteren op zondag morgen,,,

    toevallig luisterde ik weer , na jaren daar al die reportages uit en over de natuur , en het onderwerp :” de phono line ” waar mensen en kinderen kunnen bellen om vertellen wat ze “als lente- eerstelingen” hebben aanschouwd de afgelopen wekl
    ik betrapte op de gedachte : ‘het lijkt wel op een voor-oorlogse uitzending
    kan je nagaan !!
    maar nogmaals Vroege vogels is een aanrader

  2. Ja Edwin het is precies raak, ik doe dat nieuws mijden al een hele tijd want ik merk dat een krant lezen of het nu de Groene is of “Le Canard Enchainé” en vooral de opgestuurde artikelen uit de New York Times van m’n zwager of de vrijdagéditie, vanwege de boekenbijlage, van Le Monde het maakt me twee dagen depressief en tot weinig zinvols in staat. Gelukkig leef ik in een landelijke omgeving met veel handwerk en een aardige gemeenschap om ons heen. Ook de organisatie die ik mee heb helpen opzetten, Terre de Liens, die heel groot is geworden met bijna 200 betaalde krachten, allemaal jongeren die het proberen anders te doen in het leven is een stimulans om het bijltje er niet bij neer te gooien. Goed dat je zo bezig bent, hartelijke groet, Sjoerd

  3. Zoals je zal begrijpen heb ik je “”Invalshoek “” met veel interesse gelezen
    en zal wederom een poging doen om te kijken of dat ik jouw “”recept “”
    tot me kan nemen
    kees

  4. Welnee man. Ogen dicht bij aanstormende trein helpt niet. Zet een goede bril op, waarschuw omstanders en spring opzij. Kijk of er van de andere kant ook een trein komt. Rij door naar school om de kinderen af te halen. Zorg dat ze thuis genoeg te eten en drinken hebben. Dat vereist beleid. Voorzorg. Daarom moet je op de hoogte zijn en blijven van wat er speelt. Stress slaat lam. Vooruitzien? Gouverner c’est prévoir.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *