Is het DNA van onze maatschappij te corrigeren?

De best aangepaste overleeft. Die aanpassingen worden vastgelegd in het DNA. Een dubbele helix waarvan de strengen bijelkaar gehouden worden door basenparen, gecodeerd in een viertal basen: Guanine-Adenine (GA) en Cytosine-Thymine (CT). In dit complex liggen erfelijke eigenschappen verankerd. Zo evolueert en overleeft de soort.
Met, “Het zit in mijn DNA”, verontschuldigt iemand zich voor z’n gedrag of verklaart een ander z’n passie. Hoe zit dat met gedragingen in de maatschappij? Zou je kunnen spreken van het DNA van onze maatschappij?

DNA: strengen bijelkaar gehouden door basenparen

Buitensluiting
Het spel op het schoolplein en de angst in de kring de bal niet toegeworpen te krijgen. Buitengesloten te worden. Die kring is intussen uitgedijd tot een Wereld Wijd Web. En die angst is dagelijks aanwezig. De angst om iets te missen, er niet bij te horen, er niet bij betrokken te worden. De bal is viraal gegaan. ‘t Schoolplein is verlaten, de fysieke omgeving is vervangen door een onzichtbaar net. Een oneindig grotere kring. De angst is meegegroeid. Heeft andere vormen aangenomen: Fear Of Missing Out (FOMO), Fear Of Being Inferior (FOBI), Fear Of Being Cancelled (FOBC), Fear Of Becoming Threatened (FOBT).

Joy of Being connected
Het begon zo mooi, net als het spel op het schoolplein. Met een plezierig samenspelen, een Joy Of Being Connected (JOBC). De door de jager-verzamelaars ontwikkelde groepsdrang. Overlevingstrategie. Uitgesloten worden betekende einde verhaal. Eindigen in de bek van een leeuw of aan een speer van een concurrerende stam.
Zo gaat dat ook viraal. Volg de voorganger, zie hoe jij moet zijn of doen. Mis niets. De angst regeert, laat je niet los, verslaaft, bindt je. Voor je ‘t weet is de dag om.

DNA van?

Ontworstelen
Tot je tot inzicht komt. Je ontworstelt, je verheugt je in het missen van wat eigenlijk onbelangrijk is. Je in de modus Joy Of Missing Out (JOMO) komt.
Je bent dan ook ontsnapt aan de, door anonimiteit gefaciliteerde, kwade variant de Joy Of Threatening Someone (JOTS) of de niet minder verwerpelijke Joy Of Cancelling Someone (JOCS).

DNA van de maatschappij
Al die acroniemen doen denken aan de basen van ons DNA: Guanine, Adenine, Cytosine en Thymine. GACT. Die in paren de strengen van de helix bijeen houden.
Zouden FOMO, FOBC, FOBI, JOBC, JOMO, JOTS en JOCS de bouwstenen kunnen zijn van het DNA van onze maatschappij? Waarom niet? DNA is een containerbegrip, een algemeen kenmerk dat te pas en te onpas wordt gebruikt.

DNA van de maatschappij?

Overlevingsstrategie: een DNA correctie
Het DNA dan van een maatschappij, verziekt door disruptieve “sociale” media die als virussen rondgaan. Verslavend, bedreigend, verwoestend, gefaciliteerd door een heilig verklaarde anonimiteit. Uitsluitende, onzeker makende, anoniem bedreigende Twitteraars, Facebookers, Instagrammers.
Tijd voor een overlevingsstrategie. Tijd voor een sociale CRISPR-Cas correctie.

FOMO vervangen door JOMO, Joy Of Missing Out

Edwin Kisman

Wat vond u van deze column?

Kijk ook naar

CRISPR-Cas – nauwkeurige aanpassing van DNA (een WUR dossier)

3 reacties

  1. Heel interessant Edwin. Je hebt een zaadje neergelegd en ik kijk uit naar de verdere ontwikkeling c.q. het uitgroeien van dat zaadje. Bij overleven gaat het om fysieke aanpassingen, maar is aanpassing van de psyche ook een denkbare route om te overleven? Je zou hier verder over moeten doordenken en die gedachten uitwerken Edwin

    1. Ik zal er over nadenken Wim. Aan een strand van Bali, in de schaduw van een boom. Op tafel een koel drankje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *