Maak van een mug geen olifant

‘t Was 1997. We gingen naar een conferentie van The Society of Newspaper Design. In San Diego. Ik herinner me weinig van de wijze lessen die tijdens het congres gelanceerd werden, door internationale beroemdheden. Voornamelijk Amerikanen. Over het maken van kranten, tijdschriften en infografieken. Ik heb ze na terugkomst wel in praktijk gebracht. Van een soortgelijk congres in Fort Lauderdale, enkele jaren daarvoor, herinner ik me alleen de temperatuur van het zeewater: heerlijk badwater.
Van een Nederlands meisje dat als receptioniste in ons hotel in San Diego werkte, om praktijkervaring op te doen, kreeg ik bloemen.
Ik was jarig.

Goed boek
In een nabijgelegen boekwinkel, waarin ook een coffeeshop, kochten we een boek van Richard CarlsonDon’t Sweat the Small Stuff… and it’s all small stuff’. We lazen het en waren verkocht. Terug naar de winkel en nog vijf exemplaren gekocht. Om weg te geven. Dat deden we al op de terugweg, in ‘t vliegtuig. Aan mede congresgangers.

#1 Bestseller
Wat is er zo bijzonder aan dat boek, dat intussen ook in vertaling verschenen is “Maak van een mug geen olifant”. Aangemoedigd door het succes van zijn eerste boek (#1 New York Times bestseller) heeft Carlson nog een hele serie geschreven, waarin hij zijn aanbevelingen toepast in allerlei groepen en omstandigheden. Voor familie, vrouwen, liefde, werk.

Conflicten voorkomen
Carlson bespreekt in zijn klein formaat boekje (16,5×14 cm) honderd situaties en emoties die tot conflicten kunnen leiden en die je bovendien op stress kunnen zetten.
Hoe voorkom je die, want voorkomen is beter dan genezen. Inderdaad, door van een mug geen olifant te maken. Niet opblazen. ‘Simple ways to Keep the Little Things from Taking Over your Life’. In stukjes van twee van die kleine pagina’s.

Titels om een indruk te geven
Om een indruk te geven, hieronder een selectie van titels van stukjes uit Carlsons boek. Smaakmakers.

Seek First to Understand
Search for the Grain of Truth in Other Opinions
Read Articles and Books with Entirely Different Points of View from Your Own and Try to Learn Something
The Next Time You Find Yourself in an Argument, Rather than Defend Your Position, See if You Can See the Other Point of View First
Don’t Interrupt Others or Finish Their Sentences


Let Others Be “Right” Most of the Time
Choose Being Kind over Being Right
Do Something Nice for Someone Else- and Don’t Tell Anyone About It
Do a Favor and Don’t Ask For, or Expect, One in Return
Let others Have the Glory


Smile at Strangers, Look into Their Eyes, and Say Hello
Practice Humility
When in Doubt. About Whose Turn It Is to Take Out the Trash, Go Ahead and Take it Out
Allow Yourself to Be Bored
Set Aside Quiet Time, Every Day
Lower your Tolerance to Stress
Make Peace with Imperfection


Practice Ignoring Your Negative Thoughts
Think of What You Have Instead of What You Want
Give Up on the Idea that “More is Better”
Life Is a Test. It Is only a Test
Live This Day as if It Were Your Last. It Might Be!

Lessen voor een beter leven
En zo heeft Carlson nog 75 méér lessen in empathie, nederigheid, bescheidenheid, en relativering die de angel uit potentiële confrontaties halen. En daarmee de kans op stress minimaliseren.
Ook goed voor u.

Edwin Kisman
Wat vond u van deze column?

3 reacties

  1. Mooi om allerlei gedrag, waarvan ik wel wist dat het niet goed werkt, benoemd ziet en van effectieve alternatieven voorzien !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *