‘Smalbekkikker’, blijf bescheiden

Snelle Maseratie, (on)bescheiden

Ik passeer een Maserati. Hij rijdt 100. Of zij. Een toonbeeld van bescheidenheid. Geen narcist(e) achter het stuur. Kom je niet vaak tegen. Echt bescheiden mensen. ‘Smalbekkikkers
Even later word ik gepasseerd door een flits. Een andere Maserati. Lichtsignalen. Passeert rechts van een voorganger voegt dan weer in. Rijdt minstens 180. Een onbescheiden bestuurder. Een ‘breedbekkikker

Breedbekkikker
Je ziet het meteen. Daar komt een breedbekkikker binnen. Hij stort zich op een pratend groepje en neemt meteen het gesprek over. Geeft zijn mening, ook over zichzelf. ‘Loud and clear‘. Over zijn prestaties, wat hij al niet heeft bereikt ondanks die minkukels om hem heen. Hij kan het breed laten hangen, dankzij zijn slimheid.

Breedbekkikker- Illustratie Dall-E

Is zelfs de belastingdienst te slim af. Ja, BV’tje op de Seychellen. “Ik kan je nog wel eens uitleggen hoe dat werkt”. Hij praat en praat en luistert niet. Tot hij alleen staat. Het groepje is ongemerkt uiteengevallen. De luisteraars zijn naar elders vertrokken, geen zin in bewondering. Vreemd? De prijs van arrogantie, van onbescheidenheid.
Bekende voorbeelden van deze categorie mensen zijn Donald Trump, Steve Jobs en Cristiano Ronaldo. Anekdote: Steve Jobs, briljante en visionaire grondlegger van het moderne Apple werd gevreesd. Als hij de lift nam, namen medewerkers de trap. Al stonden ze op de tiende verdieping. Tim Cook, de huidige CEO van Apple, is zijn tegenpool.

Stille muis luistert

Stille muis
In een ander groepje staat een stille muis te luisteren. Een ‘smalbekkikker’. Is geïnteresseerd in anderen. Geeft desgevraagd zijn mening. Stille muizen onderbreken een ander niet. Slaan zich niet op de borst, hoewel zij een respectabele staat van dienst hebben. Veel prijzen hebben gewonnen en gekregen, dankzij anderen, zoals zij zelf zeggen. Hun team. Hebben respect voor anderen en blijven nederig. Zijn eerlijk en oprecht. Moedigen anderen aan en steunen hen. De bescheiden mens.

Overheersing
Helaas wordt onze wereld overheerst door breedbekkikkers. In het zadel geholpen en gehouden door andere breedbekkikkers en populistische massa’s, die hen bewieroken, omdat zij in deze onzekere tijden behoefte hebben aan “sterke leiders”. De breedbekkikkers hebben de religie verdrongen. ‘Arrogance galore’.

Weten waarshijnlijk niet beter

Schaamteloos
Arrogantie kan ook de vorm aannemen van schaamteloosheid. Neem bijvoorbeeld het recente huwelijk van Anant Ambani met Radhika Merchant, in India. Een bescheiden mens zou een deel van zijn rijkdom gedeeld hebben met zijn behoeftige landgenoten in plaats van ze de ogen uit te steken. Zo niet deze (waarschijnlijk) in een gouden wieg geboren Anant.

Succes
Denk overigens niet dat alleen breedbekkikkers succes kunnen hebben, met name in het zakelijke leven.
Warren Buffett, een van de meest succesvolle beleggers aller tijden, ” de man van 1 biljoen“, staat bekend om zijn bescheidenheid. Ondanks zijn enorme rijkdom leeft hij nog steeds in hetzelfde huis dat hij in 1958 kocht. Hij benadrukt vaak het belang van zijn team en partners en blijft nuchter over zijn prestaties.

Ingvar Kamprad, eenvoudig rijk

De CEO van Apple, Tim Cook, wordt vaak geprezen om zijn bescheiden en nederige houding. Hij geeft regelmatig krediet aan zijn team en is bekend om zijn terughoudendheid in het naar voren brengen van zijn eigen bijdragen
De in 2018 overleden oprichter van IKEA, Ingvar Kamprad, stond bekend om zijn extreme bescheidenheid. Hij reisde vaak ‘economy class’, verbleef in goedkope hotels, en reed een oude Volvo, ondanks zijn enorme succes en rijkdom.

De moraal van dit verhaal
Smalbekkikers, blijf bij je leest, blijf zoals je bent. Een voorbeeld voor generaties die na je komen. De basis voor een beter wereld.

Edwin Kisman
Wat vond u van deze column?

Bullebak
Lees ook het artikel van Sezen Moeliker in de NRC van 26 augustus “Wees soms zelf ook een bullebak”. Met tips “Een mannelijke collega voert de boventoon tijdens de vergadering. Dat irriteert zijn collega’s. Hoe hou je zo’n iemand in toom?”

2 reacties

  1. Zoals zo vaak een goed ‘verhaal’ in de beknopte heldere zinnen.
    De wereld lijkt overgenomen te worden of is dat al door anti-democraten zoals Trump/Poetin/Xi en Orban en in eigen huis Wilders om er enkelen te noemen maar een net zo grote dreiging gaat uit van de eigenaren van sociale platvorms zoals Zuckerberg/Musk.
    Misschien vormt de EU een uitzondering en blijft opkomen voor de waarde van de democratie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *