Green deal: laten we weer gaan liften!

Vroeger was liften nog heel gewoon. Het was normaal en veilig. Nu is het niet meer vanzelfsprekend en misschien daardoor zelfs niet veilig.
Vroeger had niet iedereen een auto. Nu wel, een gezin zelfs een stuk of twee of drie. In mijn column “‘Tempo Doeloe’, terugverlangen naar de jaren vijftig of niet?” ontbrak in de rijtjes over vroeger het “liften”.


Liften is verleiden
Liften. Aan de kant van de weg staan. Soms met een man/vrouw of zes. De duim opgestoken, meebewegend in de richting van de aanstormende auto. Vriendelijk, verleidelijk lachend. Soms een breed armgebaar. Een verleidelijk been vooruitgestoken. Grensoverschrijdend? Onderlinge concurrentie. Een auto die stopt, rennen. Soms lang wachten op een nieuwe kans.

Tempo Doeloe
Oude tijden, vergane glorie. Vijftiger jaren, gericht op de opbouw. Schaarste, ook aan auto’s en motorfietsen. Liften dus. “Naar Haarlem? Kom, stap maar in”. Toen was liften nog heel gewoon. Avontuur, kijken waar je komt. Geen zekerheden. Kreeg je tijdens het rijden sociale contacten in de schoot geworpen. Eenzaamheid? Wat is dat?

Tempo Baru
Nieuwe tijden (Tempo Baru). De kans dat we terugkeren naar de oude tijden is niet denkbeeldig. Dat we de overdaad inruilen voor soberheid. Immers klimaatcrisis.. De komende jaren al boven de 1,5 C temperatuurstijging zitten, binnen vijf jaar een record warme zomer. Binnen 10 jaar Parijs halen. Met de trein, want minder uitstoot.

Auto’s afschaffen
Dus, auto’s gesubsidieerd afschaffen. Een afgescheiden afdeling van de RDW koopt auto’s in. Om binnen tien jaar het Nederlandse wagenpark met 50% te reduceren. Bovendien de resterende autobezitters € 0,10 per kilometer per lifter te vergoeden. Fraudevrij, dankzij AI. Het ict systeem van de overheid is eindelijk op orde en in staat de vergoedingen ‘remote sensing’ en ‘real time’ te berekenen en na afloop meteen te betalen. Niks maanden wachten. Zo, dat ruimt op.

Andere liften
Over liften gesproken: wordt de trap nemen in plaats van de lift ook het nieuwe normaal? In het kader van de oplopende zorgkosten en de vergrijzing. Dat is immers gezonder. En het geld voor de inkoop van auto’s moet toch ergens vandaan komen? Dus ja, neem voortaan de trap.

Stappen terug?
Terug naar oude tijden. Regressie. Het zit er wel in, maar of we nou met z’n allen weer gaan liften? Dat is de vraag. Misschien hebben slimme daadkrachtige geesten (politici?) andere oplossingen voor de klimaatcrisis. Maar het was wel leuk. En avontuurlijk.

Edwin Kisman
Wat vond u van deze column?Zie ook columns over goede oude tijd, nostalgie

Terug naar een verloren paradijs – 4 mei 2022
Een reis, terug in de tijd, terug naar een verloren paradijs. Terug bijvoorbeeld naar de onpreutse jaren zeventig. De turbulente tijden van toen, bloemenpracht en bloemenkracht, ‘Flower power’. Saskia Hollemannaakt op een PSP poster, Phil Bloom idem op de tv. Nederland geschokt!

‘Tempo doeloe’ – terugverlangen naar de jaren vijftig of niet? 17 dec 2022
Hoe waren de jaren vijftig? Roept denken daaraan voor sommigen nostalgische gevoelens op?
Ik heb een aantal vertegenwoordigers van de Stille Generatie (< 1945) gevraagd naar hun herinneringen. Verlangen zij terug naar die tijd?

2 reacties

  1. Hoe dan ook zullen we veel meer met overleg ons moeten verplaatsen en bv. niet 3x per winter naar de wintersport of een reünie van de vriendengroep in bv. Argentinië

  2. Beste Edwin,
    Ik kreeg dit nummer toegestuurd via mijn jaargenoot en goede vriend Maarten Pannevis. Ooit concipieerde ik Vianet, een ‘just-in-time’ vloot van gechauffeerde meerpersoonsvoertuigen. Bel me voor nader info. Groet, Jan Hanhart 06 3014 8641.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *